Apple Watch EKG – jó valamire?

Ne legyél szívbajos: ha esetleg az ájulás kerülget, rád tör a légszomj vagy túl szaporán verne a szíved, vesd be az EKG teszt funkciót és nézd meg, hogy mi a helyzet szívtájékon.
apple watch szíj

Ne legyél szívbajos: ha esetleg az ájulás kerülget, rád tör a légszomj vagy túl szaporán verne a szíved, vesd be az Apple Watch EKG teszt funkcióját és nézd meg, hogy mi a helyzet szívtájékon.

Teljeskörű diagnózist természetesen nem fogsz kapni, hiszen azt csak az orvos állíthatja fel, de a mérés után jó eséllyel el tudod majd dönteni, hogy érdemes-e a problémával kardiológushoz fordulni. Nem mellesleg, a mérés eredményét még a kezelőorvosoddal is pusztán néhány koppintás segítségével meg tudod osztani.

Annál is inkább szükség van az odafigyelésre, mert nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban komoly egészségügyi kockázatot jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek. Gyakorlatilag kimondhatjuk, hogy az ilyen jellegű panaszok az Eurostat adatai szerint több halálos áldozatot szednek még a ráknál is.

Ha például csak a Magyarországra vonatkozó statisztikákat vesszük alapul, itthon, 2016-ban az elhunytak 49,4%-a halt bele valamilyen szív- és érrendszerhez köthető betegségbe. Emellett, az Európai Kardiológiai Társaság tanulmánya szerint a pitvarfibrilláció az, ami jelenleg a leggyakoribb szívritmuszavarnak és immár az életmódunkból adódó népbetegségnek számít.

Sajnos a pitvarfibrillációnak olyan nem elhanyagolható következménye lehet többek között, mint például a stroke, ráadásul olyan kísérőbetegségek kapcsolódhatnak hozzá, mint a magas vérnyomás, a pajzsmirigy betegségek, vagy épp a cukorbetegség, amik csak tovább fokozzák a pitvarfibrilláció súlyosságát.

De hogy jön ide az Apple Watch?

Röviden fogalmazva úgy, hogy az EKG vizsgálat lehetőségével az Apple kifejezetten a pitvarfibrilláció mérését próbálja meg elősegíteni, és így a fentebb már említett egészségügyi kockázatok mértékét jelentősen csökkenteni. Korábban ugyan még nem, de szerencsére 2019 márciusa óta az EKG app már Magyarországon és az EGT tagállamokban is elérhetővé vált, így neked sem kell többet kitrükköznöd a rendszert, például egy Amerikából rendelt órával.

Ez egyébként azért jó hír számunkra, mert az EKG – vagyis az elektrokardiogram – a szívünk működéséről ad értékes visszajelzéseket: a szív összehúzódásai ugyanis elektromos ingerek, impulzusok hatására jönnek létre a szinuszcsomóban, majd az ingerületvezető rostok segítségével jutnak el a szívizomsejtekbe. Az EKG pont ezt az elektromos folyamatot vizsgálja és ha mindent jól csináltál a mérés során, akkor megmutatja, hogy mennyire ver szabályosan a szíved.

Pitvarfibrilláció esetén ugyanis pont az a probléma, hogy a pitvarok és a kamrák összehúzódásai nincsenek szinkronban egymással, így alakul ki többek között a szívritmuszavar, ami viszont megágyaz a későbbi szívproblémáknak. Ezzel egyébként egy bizonyos fokig együtt lehet élni, de jobban jársz, ha tudatosan te magad is csökkented a kockázati tényezőket. Mindazonáltal, egy valamiben ne ismerj tréfát: tartósan fennálló szívritmus probléma esetén mindenképpen fordulj orvoshoz!

Mire van szükséged az EKG használatához?

Nos, ahhoz, hogy te is nagyobb figyelmet fordíthass a szívügyekre, mindenekelőtt egy Apple Watch Series 4 vagy újabb okosórára lesz szükséged. Emellett természetesen az sem árt, ha olyan országban tartózkodsz, ahol a gyártó elérhetővé tette az EKG funkció használatát.

Jelenleg az USA-n kívül csak Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Finnországban, Franciaországban, Görögországban, Guamban, Hollandiában, Hong Kongban, Horvátországban, Indiában, Írországban, Izlandon, Kanadában, Lengyelországban, Luxemburgban, Magyarországon, Németországban, Norvégiában, Olaszországban, Portugáliában, Puerto Ricóban, Romániában, Spanyolországban, Svájcban, Szingapúrban, Szlovákiában és az amerikai Virgin-szigeteken érhető el.

Az Apple Watch 4 EKG beállítása:

 • első körben ellenőrizd, hogy olyan országban tartózkodsz, ahol elérhető az EKG funkció,
 • utána frissítsd az iPhone-od az iOS legújabb verziójára,
 • de az Apple Watchod se hagyd ki a számításból és frissíts a legújabb watchOS-ra,
 • ezt követően nyisd meg az iPhone-on az Egészség alkalmazást, majd kövesd az ott leírt lépéseket,
 • ha valamiért mégsem jelenne meg a beállításra vonatkozó felhívás, akkor koppints a Böngészésre, utána a Szív, majd az Elektrokardiogramok (EKG), és végül az EKG alkalmazás beállítása lehetőségre,
 • utána végezd el az EKG mérést: nyisd meg az EKG alkalmazást az Apple Watchon, majd tedd a karodat az öledbe vagy az asztalra, tartsd az órával ellentétes kezed egyik ujját a Digital Crownon – de ne nyomd meg – és várj 30 másodpercet, amíg a mérés zajlik,
 • a 30 másodperces rögzítés befejezése után megjelenik az osztályozás, majd a Tünetek hozzáadása elem is, erre rákoppintva választhatsz ki és rögzítheted a különféle tüneteket, mégpedig Mentés, majd a Kész elemre koppintva.

ECG app

Mire figyelj az EKG mérés során?

Ahhoz, hogy értelmezhető eredményeket kapj és az EKG teszt eredményes legyen, be kell tartanod néhány apróbb szabályt. Hogy mik lennének ezek? Máris elmondjuk!

 1. Figyelj arra, hogy az Apple Watch szíj szorosan a csuklódra legyen fűzve, és az órád hátoldala folyamatosan érintkezzen a csuklóddal, mert ez a folyamatos érintkezés teszi lehetővé az állandó mérést.
 2. Arra is ügyelj, hogy az órád azon a csuklódon legyen, amit a beállítások során megadtál.
 3. Mind az órád, mind a csuklód legyen száraz, különben a mérés eredménytelen lesz. Ha éppen úszás, zuhanyzás, kézmosás vagy egy megterhelőbb edzés után végeznéd a mérést, mindig tisztítsd meg az Apple Watchot, illetve a csuklódat is előtte. És fontos, hogy hagyd teljesen megszáradni az órát, ez akár 1 órát is igénybe vehet.
 4. A mérésre mindig nyugalmi állapotban kerüljön sor, mert már a beszélgetés és egy nagyobb levegővétel is befolyásolhatja az eredményt.: ülj le előtte és helyezd az öledbe vagy az asztalra a karodat.

Így értelmezd az eredményeket

Sikeres mérés után összesen 4 féle eredményt kaphatsz, de ne felejtsd el, hogy ezek mindig csak az adott mérésre és az adott pillanatra vonatkoznak, hosszú távú következtetéseket nem lehet levonni belőlük.

Az említett 4 eredmény a következők lennének:

 • a szinuszritmus,
 • a pitvarfibrilláció,
 • az alacsony vagy magas pulzusszám,
 • valamint a nem egyértelmű mérés.

Szinuszritmus esetén a szíved szabályosan ver, és 50-100 között van a pulzusszámod (vagy másként bpm). Ha pitvarfibrillációt kaptál eredményként, az azt jelenti, hogy a pulzusszámod 50-120 bpm között mozog, ráadásul elég szabálytalanul – hol kihagy egy-egy ütemet, hol túlságosan szapora.

Amennyiben az alacsony vagy magas pulzusszám jelenik meg eredményként, a mérést eredménytelennek kell tekinteni. Ennek oka az, hogy a pulzusszámod 50 bpm alatt, vagy 120 bpm fölött van, ezért a Apple Watch EKG app nem tudja meghatározni, hogy esetedben fennáll-e a pitvarfibrilláció esélye.

Ha pedig az eredmény a nem egyértelmű mérés lett, akkor a teszt osztályozhatatlan, mert vagy túl lazán volt a csuklódón az óra, vagy az Apple Watch hátlapja nem érintkezett a mérés során végig a csuklóddal és így a teszteredmény is értelmezhetetlenné vált.

Bár nem jelez minden bajt, megéri használni az EKG-t

Főleg azért, mert amikor orvoshoz mész, nem mindig tudod produkálni azokat a tüneteket, amelyek miatt felkerested a szakembert. Éppen ezért, ha szédülnél, légszomj törne rád, úgy érzed, hogy túl szaporán ver a szíved, vagy épp kihagy egy-egy ütemet, esetleg kerülgetne az ájulás, netán mellkasi fájdalmat – feszülést éreznél, mindenképp futtass le egy EKG tesztet.

Ennek eredményét ugyanis meg tudod osztani az orvosoddal is, aki ennek tudatában további vizsgálatnak vethet alá. Ehhez nem kell mást tenned, mint az iPhone-odon megnyitni az Egészség alkalmazást, azon belül rákoppintani a Böngészés lapra, utána a Szív, majd az EKG lehetőségre. Itt koppints a táblázatra az eredmények megnézéséhez, majd a PDF exportálása a kezelőorvos részére lehetőséget válaszd. Ha pedig inkább kinyomtatnád a PDF-et, akkor a Megosztás gombot válaszd.

Mindez azért fontos, mert bár a Watch Series 4 EKG 1 elvezetéses alapokon működik – szemben az orvosi rendelők 12 elvezetéses rendszerével –, ezért nem tudja előre jelezni a szívroham, a szélütés vagy épp a vérrögök kialakulását.

Azonban egy kb. 600 fős klinikai vizsgálat kimutatta, hogy az Apple Watch alkalmazása 99,6%, illetve 98,3%-os pontossággal észlelte a szinuszritmust és a pitvarfibrillációt. Ami alkalomadtán akár életet is menthet.

Van még kérdésed? Tedd fel nekünk kommentben!

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 6 5 4 3 2 1 modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!