Hogyan tölts fel saját zenéket az iPhone-odra?

Jól elütni az időt? Sosem árt, ha ott lapul néhány kedvenc zeneszám a telefonodon. A kérdés már csak az, hogyan lehet az iPhone-ra zenét tenni?
apple watch szíj

Bár a zene talán nem létszükséglet, de azért nem árt, ha ott lapul legalább néhány a kedvenc zeneszámaink közül a telefonunkon. Végül is, mivel üthetnénk el jobban az időt egy hosszú utazás során, vagy mi mással doppingolhatnánk magunkat munkavégzés közben? A kérdésed tehát már csak az lehet, hogy „hogy tudok iPhone-ra zenét tenni”?

Biztos te is megfigyelted már magadon, hogy a kedvenc zenéid hallgatása közben időnként végigfutott a borzongás a gerinceden, vagy a dallamtól függően, a zene valamilyen hatással volt a hangulatodra: segített megnyugodnod, esetleg felpörgetett, de akár a koncentráló képességednek is jót tehetett.

Persze nagy többségében inkább az lehet a helyzet, hogy unaloműzésre vagy a munkádhoz olyannyira nélkülözhetetlen háttérzajként indítod el a kedvenc számaidat, de természetesen az esti házibuli alaphangulatát is megadhatod vele.

Szerencsére ma már nem vagy a rádióra szorulva…

…mármint akkor, ha zenét szeretnél hallgatni.

Emlékezz csak vissza: ha a 2000-es évek elején zenét szerettél volna hallgatni, még nem igazán volt más választásod, mint a rádiók, az épp terjedőfélben lévő online rádiók, a PC-re letöltött zenék, a cd-k és kazetták, no és persze a zenetévék nyújtotta kínálat.

Azonban ezekkel volt egy kis probléma. Egyrészt nem tudtál szó szerint mindenhol zenét hallgatni, másrészt a cd-k és a kazetták befogadóképessége is véges volt. Ennek tetejében még személyre sem tudtad szabni a kínálatot – már ami a tv-k és rádiók zenejátszási szokásait illeti.

Manapság azonban már jóval egyszerűbb a helyzet. A digitalizációnak és az okostelefonok elterjedésének köszönhetően gyakorlatilag egy szinte kimeríthetetlen zeneforrás áll a rendelkezésünkre, amit kedvünk szerint alakíthatunk és bővíthetünk. (Legalábbis amíg a rendelkezésünkre álló tárhely meg nem telik.)

Így használd az iPhone zenelejátszó alkalmazását

Először természetesen arról kell gondoskodnod, hogy legyen mit lejátszanod. Ha te is azon szerencsések közé tartozol, akiknek már lapul néhány zeneszám a laptopja egy-két eldugott mappájában, akkor igazán könnyű dolgod van.

Csupán annyit kell tenned, hogy behúzod őket a korábban már letöltött iTunesba, ami az Apple digitális médialejátszójaként funkcionál: nemcsak zenét hallgathatsz a segítségével, de az egyre népszerűbbé váló podcasteket is eléred, illetve ezeken kívül még filmeket, videókat is.

Szóval, ha van már egy kedvenc zene mappád a gépeden, csak fogd meg az egérrel és húzd be az iTunesba. Ha valamilyen porszem került volna esetleg a gépezetbe és nem működne a dolog, akkor egyszerűen kattints a Fájl, valamint a Mappa hozzáadása a könyvtárhoz menüpontra. Ezután válaszd ki a feltölteni kívánt számokat tartalmazó mappát és a művelet első felével gyakorlatilag készen is vagyunk.

Kivéve persze abban az esetben, ha a zenéid még CD-n vannak: ilyenkor csak tedd be a lemezt a géped CD-lejátszójába és várj addig, amíg az iTunesban megjelenik a lemez ikon. Utána kattints rá és a megjelenő lehetőségek közül válaszd a CD importálása lehetőséget, majd a program automatikusan felmásolja a kiválasztott zeneszámokat az iTunesba.

Zenehallgatás telefonon

Most már csak az iPhone-odra kell felmásolni a zenéidet

De ne aggódj, ez sem igényel különösebb erőfeszítést:

 • mindenekelőtt biztosítsd az összeköttetést a számítógéped és az iPhone-od között egy USB-kábel segítségével,
 • utána nyisd meg az iTunest, és ha megjelent benne az iPhone ikonja, akkor kattints rá,
 • ezután viszont kettéágazik a történet: ha a gépeden lévő összes zenét szeretnéd feltölteni a telefonodra, akkor csak a szinkronizálás gombra kell kattintanod,
 • ha csak néhány számmal szeretnéd foglalni a memóriát, akkor viszont jelöld ki azokat a lemezeket / számokat, amiket feltöltenél a telefonodra,
 • ezt követően a jobb egérgomb megnyomása után válaszd ki a Másolás készülékre lehetőséget, illetve az iPhone-t,
 • a végső simítás az, hogy a készülék szinkronizálja magát és a folyamat végén már pörgetheted is a feltöltött zenéket az iPhone Zene applikációjában.
 • Persze nemcsak ömlesztve tárolhatod a zenéidet, külön lejátszási listákat is létrehozhatsz, amennyiben Apple Music előfizető vagy.

Ebben az esetben nem kell mást tenned, mint:

 • válassz ki egy dalt az Apple Music kínálatában,
 • ha telefonon ügyködsz, akkor nyomd meg és tartsd lenyomva a dalt, ha a számítógépeden készíted a listát, akkor az egérrel mutass a dalra, majd kattints a további lehetőségek ikonra,
 • a legördülő menüben válaszd ki a Hozzáadás lejátszási listához lehetőséget,
 • koppints egyet, majd kattints az Új lejátszási lista elemre,
 • utána már csak nevezd el a játéklistát, de akár borítóképet és leírást is hozzáadhatsz,
 • amennyiben késznek ítéled, nyomj rá a Kész gombra.

Ha tovább bővítenéd a már létrehozott lejátszási listákat, akkor ismét menj végig az első három ponton azzal a különbséggel, hogy ne új listát hozz létre a felajánlott lehetőségek közül, hanem azt a listát válaszd ki, amelyikre feltöltenéd az újabb számokat.

Egyébként a zeneszámok hozzáadása, valamint letöltése után magára az iPhone-ra is letöltheted a dalokat, albumokat, lejátszási listákat. Ez azért jó, mert így az iPhone zenehallgatás internet nélkül is működik, vagyis nem gond, ha a telefonodon épp offline üzemmódban vagy.

Tovább fokozhatod az élményt, ha Apple Music előfizetőként nyilvánossá teszed a listáidat és megosztod őket a barátaiddal.

A bőség zavara, avagy itt találod meg és rendszerezheted a zenéidet

Kedvenc zenék jönnek és mennek, de az biztosra vehető, hogy időről időre mindig megtalál minket egy-egy új szám, amit szinte végtelen mennyiségben tudnánk hallgatni. Legalábbis egy ideig. Éppen ezért folyamatosan töltjük föl őket az okostelefonunkra, hogy mindig velünk legyenek és a hangulatunktól függően, bármikor meghallgathassuk őket.

Viszont a bőséges választéknak köszönhetően, egy idő után már roppant nehéz lesz számon tartani, hogy végül is milyen zenéket pakoltunk már fel az iPhone-unkra. Amennyiben nem szeretnéd, hogy a te lejátszási listáid között is eluralkodjon a káosz, akkor tegyél rendet közöttük!

Először is, nézd meg, hogy milyen zenék vannak jelenleg a telefonodon. Ehhez irány a Zene alkalmazás, ezen belül is a Könyvtár lap, hiszen itt az összes iTunes Store-ban megvásárolt, az Apple Musicból hozzáadott vagy letöltött, illetve az iPhone-odra szinkronizált zenéket és videókat is látod.

Ráadásul a felhasználói élményt fokozandó, az iPhone külön kategóriákba rendezi neked a zenei tartalmaidat: ha beléptél a Könyvtárba, többek között Albumok, Dalok, Műfajok, Válogatások kategóriákba rangsorolódnak a zenéid, de ha csak az iPhone-on tárolt számaidra lennél kíváncsi, akkor a Letöltött zene lehetőségre kell majd koppintanod. A kategóriák további testre szabásához csupán a Szerkesztés elemre kell koppintanod.

Emellett a személyes preferenciákat szem előtt tartva, akár a kategóriákon belül is rendezkedhetsz a tartalmaid között. Csak lépj be a Könyvtárba, válassz ki egy kategóriát, ezen belül pedig koppints a Rendezésre. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy az általad preferált szempontok – például Cím vagy Előadó – szerint sorba rendezteted a zenéidet. Amiket egyébként lejátszási sorrendben, de véletlenszerűen is meghallgathatsz.

Mi történik akkor, ha túl sok a zenéd és már nincs hely újaknak?

Ha megtörténik az elképzelhetetlen és egyszerűen kifogysz a szabad megabájtokból, akkor több lehetőséged is lesz a Tárhelyed optimalizálására. Lehetőséged van ugyanis arra, hogy automatikusan eltávolítsd az iPhonról a régóta nem hallgatott számokat. Ehhez kattints a Beállításokra, majd a Zene, ezután pedig a Tárhely optimalizálása menüpontra.

Amennyiben az iPhone-on tárolt zenéket szeretnéd eltávolítani, akkor tarts lenyomva egy letöltött dalt, vagy albumot esetleg lejátszási listát, majd koppints az Eltávolítás, utána pedig a Letöltések eltávolítása parancsra. Fontos tudnod, hogy ebben az esetben csak a készülékről lesz törölve a dal, az iCloudból nem.

Akkor, ha csupán bizonyos előadók számait vagy az összes dalt akarod eltávolítani az okostelefonodról, akkor a Zene menüponton belül a Letöltött zené-t válaszd, majd koppints a Szerkesztés elemre. Ezután koppints a stop táblákra azoknál a zenéknél, amiket törölnél.

De persze vannak más alternatívák is a zenehallgatásra

Ha nem szeretnéd az iPhone-od tárhelyét foglalni a zenéiddel, akkor igénybe vehetsz olyan alternatív megoldásokat is, amik még kényelmesebbé teszik a felhőtlen zenehallgatást. Ilyen lehetőségeket kínálnak még az Apple Musicon kívül a különböző streaming szolgáltatók, illetve applikációk is, mint amilyen például a Spotify.

Ez nemcsak a tárhelyedet kíméli meg, de a pénztárcádat is, hiszen az iTunes-al ellentétben, itt ingyenesen hallgathatod a kedvenc zenéidet – persze csak akkor, ha nem a reklámmentes Prémium csomagot választod.

Kérdésed lenne a Zene témakörben? Tedd fel nekünk kommentben!

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 7 6 5 4 3 SE modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!