Az Apple Pay fizetés használata Magyarországon

Ha unod a bankkártyás vásárlást, az Apple fizetési megoldása eléggé megkönnyíti az életedet, amivel a vásárlás leegyszerűsödik. Apple Pay Magyarország.
apple watch szíj

Ha unod már a készpénzes fizetést, a folyton gyarapodó aprópénzek számát, vagy túlságosan macerásnak tartod a bankkártyás vásárlást, akkor az Apple Watch fizetés eléggé megkönnyíti az életed. Hogy miért, azt máris elmondjuk!

Az Apple Pay egy olyan lehetőség, amivel a vásárlás, és végső soron a fizetés is jelentősen leegyszerűsödik: nemcsak iPhone-on keresztül veheted igénybe ezt a forradalmi szolgáltatást, de akár már az óráddal is kedvedre vásárolhatsz. Ráadásul ehhez jó esetben mindössze egyetlen érintésre van szükséged, így még a fizetésre fordított és a sorban állással töltött idő is igencsak lerövidül.

Apple Watch fizetés

Ha még csak ismerkednél az Apple Pay-jel…

… akkor mindenekelőtt azt kell elmondanunk róla, hogy ez az a szolgáltatás, amivel egy bolti vásárlás során kiválthatod mind a készpénzes, mind a bankkártyás fizetési opciókat, de akár az online vagy alkalmazásokon keresztül történő vásárlások alkalmával is bevetheted.

Ahhoz ugyanis, hogy rendezd a számládat még a pénztárcádat sem kell elővenned a készpénz vagy a bankkártya miatt, mert elég lesz csupán egyetlen érintés az iPhone, vagy az Apple Watch részéről és már készen is vagy.

Szóval miért bosszankodnál a kelleténél tovább tartó sorban állás, a visszajáró utáni hajsza, az aprópénztől súlyos pénztárcád vagy a többedjére is tévesen beütött PIN kód miatt, ha elég csupán a megfelelő érintőfelülethez tartanod az órádat és szinte már készen is vagy?

Az Apple Pay használata végtelenül egyszerű, ráadásul a biztonságára sem lehet panasz. Emellett internet nélkül is működik, mivel mindig a fizetés helyszínéül szolgáló terminál kommunikál a bankoddal, nem pedig a telefonod vagy az órád.

Ehhez mindössze egy olyan Apple készülékre van szükséged, ami rendelkezik Touch ID-val vagy Face ID-val, azaz ujjlenyomat olvasóval vagy arcfelismeréssel, így a telefonokat tekintve igazából az iPhone SE és az iPhone 6, illetve az annál újabb modellek használhatók fel a művelethez, míg az Apple Watch esetében a Series 1 és 2, valamint az ezeknél újabb órák azok, amikkel kényelmesen fizethetsz.

Egyébként az okosóra esetében talán még egyszerűbb a dolgod, mivel itt a jelkód az, ami a Touch ID és a Face ID-hoz hasonló biztonsági funkciót lát el. Egyébként, ha az utóbbiakkal ellátott Mac vagy iPad készüléked van, akkor a Safarin keresztül bizonyos weboldalakon és alkalmazásokban is tudsz fizetni, ami az Apple Pay támogatás miatt lehetséges.

Az Apple Pay beállítása az órádon

Ahhoz, hogy te is használhasd ezt a kényelmes fizetési szolgáltatást, szükséged lesz néhány dologra. Többek között a fentebb már említett Apple Pay kompatibilis készülékek egyikére; a programban résztvevő, támogatott bankkártyák valamelyikére; az iOS, watchOS, vagy a macOS legújabb verziójára; és az Apple ID-ra, hogy be tudj jelentkezni vele az iCloud fiókodba.

A következő lépés a használni kívánt kártyád hozzáadása: ehhez nyisd meg az iPhone-on az Apple Watch alkalmazást, majd navigálj a Saját óra lapra, ahol a Wallet és Apple Pay menüpontot kell kiválasztanod.

Ezután egyszerűen koppints a Kártya hozzáadása elemre. Előfordulhat, hogy a rendszer arra kér majd, hogy add meg az Apple ID azonosítóddal használt, vagy más készülékekhez társított, esetleg korábban már eltávolított kártyákat is. Ilyenkor sincs semmi probléma, csupán add meg a kért adatokat, majd koppints a Következő elemre.

Ezt követően már a bankod térfelén pattog a labda az adatok ellenőrzéséig, illetve annak eldöntéséig, hogy a megadott kártya vagy kártyák kompatibilisek-e a szolgáltatással. Amennyiben a bankodnak – vagy a kártyád kibocsátójának – szüksége lenne még valamilyen információra, akkor azokat bekéri az illetékesektől.

Ha neked megvannak a kért adatok, nyugodtan koppints ismét az Apple Pay menüpontra, utána pedig a kártyára. Amikor vége az ellenőrzési folyamatnak, nincs más dolgod, mint a Következő elemre koppintani és kihasználni az Apple Pay összes kényelmes funkcióját.

NFC beállítás

Erre használhatod az Apple Pay-t

Az Apple Watchra applikált Apple Pay segítségével sokkal egyszerűbbé válnak a hétköznapjaid, hiszen se a pénztárcádra, se a bankkártyádra, se az iPhone-odra nem lesz szükség a fizetéshez. Végül is, minden olyan boltban használhatod ezt a fizetési módot, ami rendelkezik NFC terminállal – vagyis gyakorlatilag mindenhol, ahol érintéses fizetésre is van lehetőség.

A kedvenc kávézódban, egy szállodában, könyvesboltban, vagy bármelyik alkalmazásban, amely felajánlja az Apple Pay-t, mint fizetési opciót. A watchOS 4-től fölfelé pedig személyek közötti kifizetésekhez is használható, vagyis közvetlenül küldhetsz és fogadhatsz is pénzt Siri segítségével vagy az Üzenetekben.

Ha boltban vásárolsz, akkor az oldalsó gomb dupla megnyomása után (Apple Pay gyorsgomb) válaszd ki a kártyád, utána pedig tartsd pár centire az Apple Watchot kijelzővel az érintés nélküli kártyaolvasó felé fordítva.

Ne lepődj meg, ha egy kisebb bökést és halk hangjelzést észlelsz, mert ez jelzi azt, hogy a fizetéshez szükséges adatok továbbítása sikeresen megtörtént. A tranzakcióról pedig még egy értesítést is kapsz majd az Értesítési központban.

A bolti vagy épp éttermi fizetések mellett egyébként az Apple Pay-el fizethetsz még különböző alkalmazásokban és az interneten is. Persze csak abban az esetben, ha a fizetési módoknál feltüntették az Apple Pay-t.

Ha egy alkalmazásban szeretnél így fizetni, akkor csak koppints az Apple Pay gombra, vagy egyszerűen válaszd ki ezt fizetési módként. Utána ellenőrizd, hogy minden adatod helyes-e: például a megfelelő bankkártya van-e kiválasztva és jók-e a számlázási, kapcsolattartási és szállítási adatok.

Amennyiben mindent rendben találtál, akkor erősítsd meg a fizetést. Ha a tranzakció végbement, akkor a Kész feliratnak és egy pipának kell megjelennie a képernyőn. Apple Watch esetén csak nyomd meg duplán az oldalsó gombot, míg iPhone esetén szintén az oldalsó gombot kell duplán megnyomnod, majd a típusától függően vagy a Face ID-t vagy a Touch ID-t kell még megnyomnod. De persze a jelkódot is használhatod.

Attól sem kell egyébként tartanod, hogy elfelejted mikor, hol, miért és mennyit fizettél Apple Pay-el, ugyanis a Walletben utána nézhetsz minden tranzakciós előzménynek is, akár bankkártyáról, akár hitelkártyáról, akár prepaid kártyáról fizettél.

Amikor közbejön valami és az Apple Pay nem működik

Előfordulhat az is, hogy valamiért minden próbálkozásod ellenére sem tudod hozzáadni a kártyádat az Apple Watchhoz, vagy esetleg más probléma lép fel a fizetés során. Ilyenkor ellenőrizd a következőket:

  • a készüléked jogosultságát,
  • a kártyád a programban résztvevő kártyakibocsátók támogatott kártyája-e,
  • olyan országban/régióban vagy-e, ahol lehet használni az Apple Pay szolgáltatást,
  • frissíts az iOS, a watchOS, vagy a macOS legújabb verziójára,
  • jelentkezz ki, majd be az iCloud fiókodba,
  • ellenőrizd, hogy nem kapcsoltad-e ki a jelkódot vagy nem szüntetted-e meg a párosítást az Apple Watch-csal,
  • ha kikapcsoltad a csuklóészlelést, készülj fel rá, hogy az Apple Pay minden használatakor meg kell majd adnod a jelkódot,
  • ha hiányozna a „+” jel a Wallet alkalmazásban, akkor érdemes azt is megnézni, hogy olyan régióra van-e beállítva az órád, ahol elérhető az Apple Pay szolgáltatás.

Egyébként az Apple fizetés további nagy előnye, hogy ha nem állítottál be egyedi értékhatárt, akkor az 5000 Ft feletti vásárlásoknál sem fog PIN kódot kérni a terminál. Kivéve persze akkor, ha a Magyar Postánál fizetnél, ahol értékhatártól függetlenül még mindig kérhetik ezt a 4 számjegyet, de a régebbi terminálok és az azokon futó régi szoftverek esetében is fennáll ez a lehetőség, vagy ha a terminált úgy állították be, hogy mindig kérjen azonosítást bizonyos összeghatár felett.

Szerencsére ilyenkor sincs minden veszve: nem kell mást tenned, mint megadnod az Apple Pay fizetéshez beállított fizikai kártyád PIN kódját és máris fizethetsz. Mondjuk azt az igazság kedvéért hozzá kell még tennünk, hogy az olyan virtuális kártyák esetében azért nem ennyire egyszerű a helyzet, mint amilyen például a Revolut és a Simple, amikhez nem tartozik PIN kód.

Az ehhez hasonló virtuális kártyák esetében ugyanis egyelőre még nincs más megoldás, csak az, hogy helyettük inkább PIN kóddal rendelkező kártyát adj meg a szükséges helyeken. Ugyanakkor az Apple Pay bankok esetében kicsit már jobban el van eresztve, hiszen már az OTP Bank, az Erste Bank, a CIB Bank, a Gránit Bank, és a Monese kártyái is használhatók (és a kör folyamatosan bővül: a Budapest Bank és a K&H Bank is csatlakozik a szolgáltatáshoz). Éppen ezért nincs más dolgod velük, csak annyi, hogy hagyod, hogy a kedvenc órád még inkább megkönnyítse az életedet!

Vannak még kérdéseid az Apple Pay-el kapcsolatban? Akkor tedd fel nekünk kommentben!

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 6 5 4 3 2 1 modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!