Az Apple Watch LTE mikor fog működni Magyarországon?

Mire is jó az Apple LTE okosóra, és mikor lesz elérhető Magyarországon? Tényleg nem kell majd iPhone hozzá? Nézzük meg, hogy mit is tudunk róla.
apple watch szíj

Sokan úgy várják, mint a Messiást, mások már lemondtak róla, mi az? Az Apple LTE magyarországi használata. Mire is jó a LTE-s okosóra, és mikor lesz elérhető itthon? Tényleg nem kell majd iPhone hozzá? Nézzük meg, hogy mit tudunk róla.

Mire jó az LTE támogatás az Apple Watch-ban?

Lássuk először is, hogy egyáltalán mi is az az LTE, és mire használható. Az LTE a mobil szolgáltatás negyedik generációs vezeték nélküli adatátviteli szabványa, amely 2012. január 1-jén indult el Magyarországon kereskedelmi szolgáltatásként. A kiforrott technológiát számos eszközünk használja, de nem csak Internetezni, de már telefonálni is lehet ezen keresztül VoLTE hívással.

Az Apple Watch Series 3 legnagyobb újítása éppen az LTE támogatás volt, amely lehetővé teszi, hogy az okosóra Bluetooth hatótávolságon kívül, a telefon használata nélkül is teljes értékű eszközként működjön. Többek között lehet rajta hívások indítani és fogadni, így nem kell az edzéshez a telefont is magaddal vinned. Ha például egy fontos hívást vársz, akkor is elindulhatsz kedvenc sport tevékenységedre. Ha bajba kerülnél, vagy csak eszedbe jut, hogy hirtelen fel kell hívnod valakit, akkor is ott az óra a kezeden, amivel bárhová telefonálhatsz.

Az Apple éppen ezzel a szabadság érzésével reklámozta a továbbfejlesztett modellt, ami valljuk be, elég jól bejött neki. Kár, hogy mi ebből semmit nem élvezhetünk, mert itthon ezek a funkciók sajnos nem működnek. De haladjunk csak sorjában.

Miért vesznek sokan mégis LTE típust, ha itthon nem is használható?

Nem, nem azért, mert annyit járnak külföldön, vagy, hogy elmondhassák, ilyen is van benne. A prémium Apple Watch tokozásokat kizárólag ebben a változatban jelentette meg az Apple, így hazánkban nem kaphatóak. Ha egy strapabíróbb órát szeretnél, akkor bizony egyetlen lehetőség a külföldi beszerzés marad.

A klasszikus arany, ezüst és asztroszürke alumíniumház (Aluminum Case) – ami 100%-ban újrahasznosított alumíniumból készül – bármelyik hazai boltban kapható. De a rozsdamentes acél (SS), kerámia, vagy titanium Apple Watch Series 5 órát csak külföldről tudod beszerezni, mivel azok mindegyike LTE támogatással rendelkezik, ezért itthon hivatalosan nem forgalmazzák.

A prémium típusokért természetesen mélyebben kell a pénztárcába nyúlni, de sokaknak még a körülményes hozzájutással együtt is megéri megvenni az Apple Watch-ot.

Szeretnél MultiSIM-et használni az Apple Watch GPS cellular órádban?

(Jelenleg még egyik hazai mobil szolgáltató sem szerepel az Apple LTE-t támogató szolgáltatók között, emiatt még nem tudod használni az órát SIM-kártyával.

Hogy mikor lesz végre elérhető itthon, azt sajnos egyik szolgáltató sem tudta megmondani. Annyi biztos, hogy a kialakult helyzetért mind a szolgáltatók, mind az Apple felelős lehet. Az eSIM-ek üzembe álláshoz ugyanis az Apple által jóváhagyott Entitlement szerver kellene, amit immáron 2 év óta nem sikerült abszolválni egyik hazai mobil cégnek sem.

Javasolom, hogy a legfrissebb információkért kövesd az Apple hivatalos oldalát itt a támogatott szolgáltatók listájával.

Az LTE-s Apple Watch amúgy szolgáltató független, így bármely támogatott szolgáltatónál aktiválható. Ha a fenti oldalra felkerül a Telekom, a Telenor, vagy Vodafone közül valamelyik, akkor az óra nagy eséllyel használható lesz annak SIM-kártyával is. Leghamarabb az eSIM megoldást már bevezetett Telekomnál lesz elérhető.)

FRISSÍTÉS: A Magyar Telekom oldalára felkerült, hogy a szolgáltató 2020. április 9-től támogatja az eSIM képes Apple Watch készülékeket, azaz Magyar Telekom előfizetés mellé vásárolt MultiSIM szolgáltatással mobil hálózaton aktiválható az eSIM képes Apple Watch.

De ehhez már az óra vásárlásakor észnél kell lenned, mert a különféle mobilhálózati frekvenciák eltérőek a világ számos pontján.

Melyik LTE-s Apple Watch típus fog működni itthon?

A magyarországi GSM szolgáltatók általában az 1800 MHz-es frekvenciát (3-as sáv) használják a 4G/LTE adatforgalomra, de a hálózatok bővítésével a 800 (20-as sáv) és 2600 (7-es sáv) MHz is használatban van adott területeken.

Az Apple az LTE esetében több régiós változatra bontotta a modelleket. Az Apple Watch Series 5 LTE modellnél két változatot találunk:

 • az amerikai (Series 5: A2094 40mm, A2095 44mm),
 • és a világ többi részére szánt kiadást (Series 5: A2156 40mm, A2157 44mm).

Az időközben megszűnt Apple Watch Series 4 LTE esetén szintén két típust gyártottak:

 • az amerikaiaknak (A1975 40mm, A1976 44mm),
 • és a világ többi részének szánt kiadást (Series 4: A2007 40mm, A2008 44mm).

Az Apple Watch Series 3 GPS Cellular esetében három változat létezik:

 • Amerika (A1860 38mm, A1861 42mm),
 • Kína (A1890 38mm, A1892 42mm),
 • és a világ többi része (A1889 38mm, A1891 42mm).

Ha külföldről szereznéd be az Apple Watch cellular órát, akkor figyelj rá, hogy ne az Amerikába vagy a Kínába szánt modellszámú legyen, így remélhetőleg egyszer használhatod majd teljes funkcionalitással a jövőben Magyarországon is.

LTE kerámia tokozás

Hogyan tudod megnézni az Apple Watch modell azonosító számát?

Alapvető információk az óra hátlapján is fel vannak tüntetve, de az Apple Watch beazonosítása a telefonon a legegyszerűbb. A modellszám ellenőrzésével kiderítheted, hogy melyikkel rendelkezel:

 • Nyisd meg a Watch alkalmazást a telefonon.
 • Koppints a Saját óra ikonra, aztán az Általános és Infó menüpontra.
 • Koppints a Modell mezőre.
 • A mezőben megjelenik egy „A” betűvel kezdődő azonosító. Ez az Apple Watch modellszáma.

Vesd össze az Apple oldalán található beazonosítási információkkal itt.

Az Apple Watch Android telefonnal használható?

Többen kérdezték, hogy az Apple órája használható-e Android operációs rendszert futtató készülékkel. Röviden: nem. Mindenképp be kell szerezned egy iPhone-t a használatához, és ezen a tényen igazából az LTE modell sem változtat semmit.

Számos külföldi videóban és fórumon jelentek meg elkerülő megoldások az Android telefon és az Apple Watch használatáról. De aki ezzel próbálkozna, annak rossz hírünk van. Mert ha sikerülne is „megoldani”, mindenképp szükség van egy iPhone-ra és egy Apple Watch cellular modellre hozzá.

Úgy általánosságban is az Apple Watch aktiválás és beállítás szükséges kelléke az iPhone. A készülék beépített Watch alkalmazását kell használnod az órád aktiválásához, az iCloud és az Apple Pay beállításához, valamint a telefonos kapcsolat aktiválásához, ha órád LTE-vel van ellátva.

Az Apple Watch és az Android telefon nem párosítható a telepítés után sem. Ugyan ez egy Bluetooth eszköz, az Apple Watch kifejezetten az iPhone készülékkel való együttműködésre készült.

Létezik egy módszer, amit „megoldás”-nak nevezni kissé erős, és félrevezetőnek tűnhet, de technikailag korrekt a kifejezés, mivel ez lehetővé teszi az Apple Watch használatát Android telefonnal. Vagyis pontosabban: lehetővé teszi az Apple Watch használatát Android telefon használata közben.

Ehhez szükséged lesz iWatch LTE modellre, egy iPhone-ra, és a telefonhoz egy nano-SIM kártyára. A műveletet Magyarországon nem tudod elvégezni, mivel az órád nem képes a mobilszolgáltatók hálózatára kapcsolódni. Tehát, ha a következő lépésben már külföldön vagy, akkor először párosítanod kell az Apple Watchot az iPhone készülékkel, majd aktiválnod a mobil képességet az órán. Ezt követően cseréld át a SIM-kártyát az iPhone-ról az Android telefonra.

Mivel az Apple Watch az LTE-vel félig önállóan működik, és saját mobilhálózati eléréssel rendelkezik, az Android telefon és az Apple Watch egyaránt fogadni fogja a beérkező hívásokat. Lehet, hogy az SMS-ek is láthatóak lesznek, bár ez kevésbé valószínű. Ezen kívül azonban semmilyen adatot, vagy funkciót nem tudsz használni a telefonnal. Az Android telefon és az óra tulajdonképpen nincs párosítva, csak ugyanahhoz a mobilszámhoz vannak kötve, így egyszerre csörögnek ki. Ennyi varázslat maradt mára, nem több.

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 6 5 4 3 2 1 modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!