Mennyire vízálló az Apple Watch?

Sokan kíváncsiak rá, hogy fejest ugorhatunk-e a medencébe, vagy búvárkodhatunk-e vele a tengervíz mélységeiben. Nézzük meg az Apple Watch vízállóság rejtelmeit.
apple watch szíj

Ellenáll a víznek, de nem vízálló – ki érti ezt? Pedig sokan kíváncsiak vagyunk arra, hogy a várva várt Apple Watch-csal fejest ugorhatunk-e a medencébe, búvárkodhatunk-e vele a tengervíz irdatlan mélységeiben, és nem árt-e meg neki, ha hajmosáshoz vagy a vízisíhez esetleg elfelejtetted levenni a csuklódról. Nos, járjunk a dolog végére és nézzük meg, hogy az Apple Watch mennyire vízálló!

Ahogy azt a legtöbb esetben megszokhattuk, ha kezünkbe veszünk egy műszaki leírást vagy használati útmutatót, akkor olyan olvasmánnyal kell megküzdenünk, ami mintha teljesen más nyelven íródott volna. A benne található lapokat forgatva és a ködösen megfogalmazott kifejezéseket olvasva könnyen elbizonytalanodunk egy-egy mondat értelmén.

Például akkor, amikor azt látjuk leírva, hogy a kedvenc okosórád ellenáll ugyan a víznek, mégsem vízálló. Ezt vajon hogyan hozták össze?

Úgyhogy itt az ideje kicsit rendet tenni vízkérdésben

Ha utána nézünk egy kicsit a dolognak az Apple háza táján, akkor egyvalami rögtön feltűnhet az óra kapcsán: az Apple Watch Series 1, illetve az 1. generációs Apple Watch órát csupán cseppálló és vízlepergető tulajdonságokkal ruházta fel a gyártó, ami megfelel az IEC 60529 szabvány előírásainak.

Ennek értelmében az nem árt meg az órának, ha például kézmosás vagy mosogatás közben ráfröccsen a víz, de még az sem okoz gondot, ha esetleg elkap az eső és néhány csepp becsurog a ruhád alá. Azonban kifejezetten a vízben végzett tevékenységekhez, például úszáshoz, fürdéshez, merüléshez egyáltalán nem ajánlják felvenni.

Amennyiben mégis pár cseppnél több nedvesség érte az órát, inkább ellenőrizd a hangszóró és a mikrofon állapotát. Ha esetleg vizes lett, akkor mindenképpen távolítsd el belőle a vizet, ez nem lesz túl nehéz feladat. A víz eltávolításához ugyanis nem kell mást tenned, mint egy puha, szöszmentes anyagra tenni a készüléket úgy, hogy a hangszóró lefelé nézzen és egyszerűen hagyni kicsöpögni, vagy elpárologni belőle a vizet.

Series 5 vízálló

Ne aggódj: az újabb generációk már szintet léptek

Ezzel szemben már az Apple Watch Series 2 és az újabb modellek is sokkal biztonságosabban használhatók vizes körülmények között. Hogy egészen pontosak legyünk, a 22810:2010 ISO-szabványnak köszönhetően bátran nekivághatsz velük a tengervíznek, a medencének, de még a zuhany alá is beállhatsz vele egy izzasztó edzés után.

Ha pedig már az edzésről van szó, akkor efelől is megnyugodhatsz: azzal sem ártasz az Apple Watch-nak, amennyiben az edzőteremben kellően megizzasztod magad. Egyedül arra kell figyelned, hogy a testmozgás után megtöröld az órát egy puha, nem szöszölős anyaggal és akkor nem lesz semmi baj.

Persze azért nem árt, ha néhány dologra odafigyelsz

Mondhatnánk úgy is, hogy bár az Apple Watch Series 2, az Apple Watch Series 3, az Apple Watch Series 4 és az Apple Watch 5 vízálló tulajdonsága 50 méteres mélységig megkérdőjelezhetetlen, azért idővel és eltérő mértékben ugyan, de csökkenni fog ennek mértéke. A vízállóság ugyanis nem állandó tulajdonság, ahogy telnek a hosszú hónapok és évek, csökkenni fog az óra ellenálló képessége.

Hogy minél inkább kitold az elkerülhetetlen pillanatot, kerüld el a következőket:

  • tartsd távol az Apple Watch-od az olyan kemikáliáktól, mint a szappan, a tusfürdő, a sampon, a különböző krémek, parfümök, hajfestékek, naptejek,
  • de nem tesznek nekik jót az oldószerek, takarítószerek, olajak sem,
  • és nem ajánlott viselni szaunában, gőzfürdőben.

Azonban ne ess abba a hibába, hogy csak az óratestre figyelsz, mert a szíjnak is kijár az őt megillető figyelem: akad ugyanis néhány olyan szíjfajta, ami nem igazán kedveli a víz társaságát. Ezek közé tartozik például a fémszíj, a bőrszíj, a milánói szíj, valamint a klasszikus és a modern csatos szíj is. Ha ezek valamelyikét használod, érdemes lehet a vizes vagy a komolyabb izzadással járó tevékenységekhez másra váltanod.

Erre figyelj, ha az Apple Watch-csal nyaralsz

Ami egy nyaralás során még a fentieknél is fontosabb lehet: ha szeretnél kipróbálni valamilyen extrém sportot, például a vízisízést, vagy a raftingot, mindenképpen vedd le magadról az Apple Watch-od. Azt is tartsd szem előtt, hogy az Apple Watch úszás közben ugyan még biztosan nem sérül meg, de nagy sebességű, magas sodrású víz nem érheti, mert a vegyi anyagokon kívül ez az, ami kárt okozhat a vízzáró elemekben.

Úszás vagy fürdés során ugyanis az Apple Watch vízzára segítségével óvhatod meg az órádat a víz káros hatásaitól. Mondhatjuk, hogy az órád bizonyos szemszögből nézve okosabb nálad, hiszen helyetted is gondoskodik arról, hogy ahogy beleveted magad a habokba, automatikusan lezárja a képernyőt, amit aztán majd a Digital Crown elforgatásával oldhatsz fel a zár alól.

Ilyenkor ne lepődj meg, ha ismeretlen hangokat hallasz kiszűrődni az órádból, mert ez az a folyamat, amikor az Apple Watch víz kiürítés elkezdődik, ezalatt pedig arra is számíthatsz, ha esetleg némi víz csurog ki belőle.

Amennyiben persze biztosra mennél, bevetheted az Apple Watch vízálló tok számodra szimpatikus változatát. Ezek a védőtokok gyakorlatilag észrevehetetlenek, és vannak közöttük olyanok, amelyeknek köszönhetően akár búvárkodhatsz is az óráddal, mert teljeskörű védelmet nyújtanak neki, még a legeslegextrémebb körülmények között is.

Apple Watch edzés

De te is a kezedbe veheted az irányítást

Annak sincs semmi akadálya, ha manuálisan szeretnéd eltávolítani a vizet az órádból. Ehhez csupán annyit kell tenned, hogy az ujjadat húzd végig az óraszámlap aljától kezdve egészen addig, hogy megnyithasd a Vezérlőközpontot. Itt koppints finoman az Apple Watch Vízzár elemére, forgasd el a Digital Crown-t, hogy feloldódjon a képernyőzárolás, aztán távolítsd el a vizet belőle.

És persze a tisztítást se hanyagold el! Fontos, hogy ha kijöttél a medencéből, a tóból vagy a tengerből, tisztítsd meg az órádat. Ennek helyes lépései a következők:

  • először kapcsold ki az Apple Watch-ot (nyomd le hosszan az oldalsó gombot és húzd el a csúszkát jobbra),
  • az óraszíj kioldó gombok megnyomásával vedd le az óraszíjat,
  • ha szükséges, akkor egy nedves, puha és szöszmentes ronggyal tisztítsd meg az órát, de ha nem koszolódott el nagyon, akkor egy száraz rongy is megfelelhet a célnak.

Mindenesetre tisztítás során semmiképpen se használj tisztítószereket, sűrített levegőt, ultrahangos tisztítót vagy más hőforrást (például hajszárítót). És még egy dolog: ha töltöd az órát, egyszerűen ne kezdj bele a tisztításba!

Úszóedzés Apple Watch-al? Ez is lehetséges!

Az Apple Watch Series 2-től fölfelé mindegyik modell képes arra, hogy monitorozza az úszóedzéseidet. Akár nyílt vízben, akár a medencében kapcsolsz magasabb fokozatra, arra bizton számíthatsz, hogy az órád az összes fontos eredményt elraktározza. Persze csak akkor, ha jól állítottad be a programot.

Amennyiben minden kis részletet megőriznél, kezdd azzal, hogy megnyitod az Edzés alkalmazást. Utána görgetéssel válaszd ki a felajánlott lehetőségek közül, hogy mit szeretnél: medencés tempózás előtt az Úszás medencében elemet válaszd, de ha például egy tó-átúszásban töröd a fejed, akkor a Nyílt vízi úszás elem lesz a megfelelő számodra.

Utána már csak koppintanod kell és a továbbiak gomb használatával megadnod – ha szeretnéd –, hogy esetleg kitűzöl-e magad elé valamilyen idő-, távolság-, vagy kalórialapú célt. Ha egyébként a medencés verziót választottad, akkor akár a medence hosszát is megadhatod, így az Apple Watch még pontosabban tudja mérni a megtett hosszok számát.

Amennyiben beállítottál minden szükséges elemet, már csak a Kezdés elemre kell koppintanod, majd a 3 másodperces visszaszámlálás után már be is vetheted magad a vízbe. De persze a visszaszámlálást akár ki is hagyhatod. Egyébként az Apple Watch az edzés indulásakor automatikusan lezárja a képernyőt, úgyhogy amiatt nem kell aggódnod, hogy víz kerül bele.

Az edzés kiválasztott részeredményeit a számlapra pillantva lesheted meg, ha az összes adatra kíváncsi vagy, akkor segítségül kell hívnod az iPhone-od. Csak nyisd meg a Tevékenységek alkalmazást, majd az Edzés ikonra kattintva válaszd ki, hogy melyik edzés eredményeire vagy kíváncsi. Ha korábban az Úszás medencében opciót választottad, akkor az óra a részidőket, valamint a sorozatokat méri automatikusan, míg a Nyílt vízi edzés esetében a részidőket.

Kérdésed van a fentebb írtakkal kapcsolatban? Tedd fel nekünk kommentben!

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 6 5 4 3 2 1 modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!