Milyen Apple Watchot válasszak? iWatch árak 2019

Mindenkinél eljön az az idő, hogy új okosórára van szüksége. Felmerül a kérdés, hogy milyet válasszunk? Új vagy használt Apple Watch legyen, vagy várjuk meg a legújabb generációs modellt? Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb szempontokat.
apple watch szíj

Mindenkinél eljön az az idő, hogy új okosórára van szüksége. Felmerül a kérdés, hogy milyet válasszunk? Új vagy használt Apple Watch legyen, vagy várjuk meg a legújabb generációs modellt? Ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb szempontokat.

(Előre elnézést kérek az Apple fanoktól, hogy leiwatchozom az Apple Watch-ot, de sokan így keresnek rá erre az okosórára.)

Apple Watch astroszürke

Új vagy használt okosóra?

Ha a pénztárcánkat szeretnénk kímélni, akkor gondolkodhatunk használt óra vásárlásban. Döntési szempont az is, hogy a korábbi generációs Apple modellek fogyasztása kisebb, így – főként, ha akkumulátort csere is történt bennük – akár lényegesen hosszabb üzemidővel rendelkezhetnek, mint a legújabbak. Az Edition sorozat ráadásul csak a régebbi 2-es generációban volt elérhető.

Ha használt Apple Watch vásárlásán törjük a fejünket, mindenképp bizonyosodjunk meg róla, hogy az eredeti tulajdonostól vesszük. Ha nincs meg az Apple ID hozzá, vagy nem lehet lecsatlakoztatni a korábban párosított iPhone készülékről, akkor legfeljebb csak asztal kitámasztónak használhatjuk azt. Ezért erre mindenképp kérdezzünk rá a vásárlást megelőzően. Ha van rá lehetőségünk, akkor legjobb, ha az átvételt személyesen intézzük, helyben beüzemelve az órát.

Ha mégis új Apple Watch órára esik a választás, akkor sokan megkérdezi, hogy a 4-es modellt vegyék-e, vagy várják meg az új generáció érkezését. Azt javasoljuk, hogy érdemes kivárni, mert valószínű, hogy az új modellek bemutatásával a korábbi Apple Watch ár is mérséklődni fog.

Mikor lesz az Apple Watch 5 megvásárolható?

Mint arról előző cikkünkben is írtuk, és azóta több megerősítést is nyert – többek között a megbízható Apple elemző, Ming-Chi Kuo szerint is – az Apple Watch Series 5 2019. szeptemberében érkezik. Elérhető lesz kerámia tokozású kialakításban, amely az Apple Watch Edition esetleges visszatérésére utal. 2019-ben további országokra kiterjesztett EKG-támogatására is számítunk, ez a szolgáltatás valószínűleg a 4. és az új 5. sorozatú modellekben is elérhető lesz.

A legújabb watchOS 6 képernyőképei szerint az Apple valóban új kerámia tokozású modelleket tervez bemutatni 2019-ben. A képernyőképek azt is sugallják, hogy a titán tokozás is szerepel a tervekben.

Az Apple augusztusban számos, még nem kiadott Apple Watch modellszámot nyújtott be az Eurázsiai Gazdasági Bizottsághoz, ami arra utal, hogy új termékek valóban szeptemberben érkeznek. A bejelentések nem tartalmaznak konkrét termékneveket vagy egyéb információkat, így nincs megerősítés arról, hogy ezek új 5. sorozatú modellek-e.

Azt is híresztelik, hogy az Apple a Japan Display által szállított OLED kijelzőket tervezi használni az iWatch Series 5 készülékekhez, amelynek gyártására már le is adta a megrendelését.

Apple Watch Sport Loop

Apple Watch kollekciók

Az Apple Watch vásárlásnál különféle kollekció közül választhatunk, amelyek főként a tokozás kivitelében és a hozzá adott szíjakban térnek el egymástól.

ALUMÍNIUM

Az alumínium Apple Watch kollekció, amelyet a korábbi generációkban Sport kollekciónak neveztek, a legalacsonyabb árat tartalmazó órák gyűjteménye. A fitnesz szerelmeseinek szánt alumínium órákban nincs zafírkijelző, hanem könnyű, erősített alumínium-oxid-szilikát Ion-X üveg található.

Az Apple alumínium kollekciójában az eloxált alumínium ház ezüst, szürke és aranyszínű felülettel találkozhatunk. Az Ion-X üveggel és az alumínium tokkal az alumínium órák egy kicsit könnyebbek, mint a rozsdamentes acél modellek.

Az alumínium Apple Watch modellek különféle sport szíjakkal vagy sport loopokkal kaphatók, különböző színben, hogy passzoljanak a burkolat színéhez. A szállított sportpántok olyan csatot vagy záróelemet tartalmaznak, amelyek megegyeznek az óra anyagával, amelyhez tartoznak.
Az alumínium Apple Watch Series 4 modellek mind LTE csatlakozással, mind anélkül kaphatók.

ROZSDAMENTES ACÉL

Az Apple Watch rozsdamentes acél kollekciójában olyan Apple Watch modellek találhatók, amelyek rozsdamentes acél burkolatait erősen polírozott ezüstszínű, élénk arany és fekete színű árnyalat jellemzi. Ezek az órák tartós, karcálló zafírkristályos kijelzővel rendelkeznek.

A rozsdamentes acélból készült Apple Watch Series 4 modellek különféle színekben sportszíjakkal vagy ezüst, arany vagy asztro-szürke színű milánói szíjakkal megvásárolhatók. A rozsdamentes acél modellek csak GPS és LTE csatlakozással érhetők el, nincs nem LTE verzió.

NIKE

Az Apple Watch Nike+ a Nike-val együttműködésben jött létre, és kifejezetten futók számára készült. Alumínium házzal rendelkezik, vagy egyedi, perforált pánttal rendelkezik, amely rugalmas, könnyű és lélegző, vagy az Apple könnyű-szövetének egyik Sport Loop-jával.

A Nike speciális szoftvert fejlesztett ki a Nike+ készülékhez, amelynek célja a futók aktívvá válásának motiválása. A Nike+ Apple órák egyedi Nike-kivitelű számlappal vannak ellátva, ezüst és fekete alumínium színben kaphatók, megfelelő perforált pánttal vagy sport looppal, a Nike exkluzív színválasztékában.

HERMÉSZ

A Hermès Apple Watch kollekció a francia Hermès divatházzal együttműködésben jött létre, és a szíjak magas ára miatt az Apple legdrágább órái közé tartozik.
Az összes Hermès modell ezüst rozsdamentes acél Apple Watch házzal rendelkezik, párosítva az egyik Hermès logóval ellátott, kézzel készített bőrszíjjal és egy további narancssárga Hermès márkájú Apple Watch sportszíjjal. A Hermès Apple Watches egyedi óralapokkal rendelkezik, amelyek a Hermès órák kialakításán alapulnak.

iWatch bőr szíj

Apple Watch Series 4 előnyök

Az Apple Watch Series 4 minden elemét átalakították és újratervezték, a csuklón viselt eszköz első verziójához képest, amelyet még 2015-ben mutattak be.

Nagyobb képernyő

Az Apple megtartotta az Apple Watch ikonikus téglalap alakját a 4. sorozattal, de új, nagyobb kijelzőket vezetett be, amelyek sokkal több képernyő felületet kínálnak. A 38-as és a 42mm-es méret helyett az új órák kissé nagyobbak 40mm és 44 mm méretűek lettek.

Ezekkel az új méretekkel a 40 mm-es Apple Watch 35 százalékkal nagyobb képernyőt, míg a 44 mm-es Apple Watch 32 százalékkal nagyobb képernyőt kapott. A 40 mm-es Apple Watch megjelenítési területe 759 mm², szemben a 38 mm-es sorozatú modellek 536 mm²-jével, míg a 44 mm-es Apple Watch 977 mm²-es megjelenítési területtel rendelkezik, a 42 mm-es Apple Watch Series 3 740 mm²-es volt.

Összehasonlítva: az új 40 mm-es Apple Watch Series 4 kisebbik kijelzője nagyobb képernyőt kínál, mint a nagyobb 42 mm-es modell tavaly. Az Apple arra törekedett, hogy a képernyőket az Apple Watch házának széle felé tolja, tökéletesen ívelt sarkokat hozva létre, amelyek megfelelnek az óra alakjának.

Az Apple Watch Series 4 vékonyabb, mint a Series 3, de még mindig használható az összes korábbi generációs Apple Watch szíjjal. Minden Apple Watch Series 4 modell fekete kerámia- és zafírkristályos hátsó résszel rendelkezik, amely elősegíti az LTE-kapcsolat javítását.

Vízállóság

Hasonlóan a 3. sorozathoz, a 4. sorozat modelljei is 50 méter mély vízbe merülésre alkalmasak, a tömítések és ragasztóknak köszönhetően. A hangszóró, amelynek levegőre van szüksége a hang előállításához, az egyetlen bejutási pont, és úgy tervezték, hogy a nedvességnek kitett részt hangrezgésekkel a vizet önmagából kilökje.

Mivel 50 m-es merülésre méretezték, az Apple Watch használható a tengerben vagy a medencében való úszáshoz. De csak sekély vízben végzett tevékenységekhez ajánlott, és nem használható búvárkodáshoz, vízisízéshez, zuhanyozáshoz vagy más olyan tevékenységekhez, amelyek során nagy sebességű, vagy nagynyomású víz érheti.

Új érzékelők

Az Apple Watch Series 4 egy második generációs optikai pulzusmérővel van felszerelve, amely kiszámít az olyan mutatókat, mint a kalóriafogyasztás, a nyugalmi pulzusszám és a túl magas pulzusszám, és először tartalmaz elektromos pulzusmérőt az elektrokardiogramok (EKG) készítéséhez. Képes a szív ritmust a háttérben szűrni és értesítést küldeni, ha olyan rendellenes ritmust észlel, amely pitvarfibrillációra utal, amely súlyos betegség vagy egészségügyi probléma jele lehet.

Az első két új funkciót az optikai pulzusszám-érzékelő adja, míg az EKG-funkciót az új elektromos érzékelő segítségével biztosítja.

iwatch ár 2019

iWatch ár

Az Apple Watch Series 4 megrendelhető akár az online Apple Storeból, megvásárolható egy Apple kiskereskedelmi üzletben, vagy akár harmadik féltől is.
Az árak a tokozás anyagától, a szíjtól sávjától a mérettől függően változnak. Az Apple továbbra is kínál GPS és GPS + LTE modelleket, de a rozsdamentes acél modellek mind csak LTE változatban érhetőek el. Az Apple Watch Series 4 alumínium modellek ára 399 dollártól kezdődik az Egyesült Államokban, míg az Aluminium GPS + LTE modellek ára 499 dollártól. A rozsdamentes acél modellek ára 699 dollártól indul.

Magyarországon nagyságrendileg a belépő szintű árazás az egyes esetekre vonatkozóan a következő:

  • 40 mm alumínium, nem LTE – 147.990 Ft
  • 44 mm alumínium, nem LTE – 157.990 Ft
  • 40 mm Nike+ nem LTE – 147.990 Ft
  • 44 mm Nike+ nem LTE – 157.990 Ft

Az LTE funkció Magyarországon még nem használható, így csak ez miatt nem érdemes ilyen verzióban gondolkodni, hacsak nem külföldön szeretnéd az okosórádat használni. A csatlakoztatható mobilszolgáltatók listájáról az Apple hivatalos honlapján tájékozódhatsz.

Fontos sportóra vásárlási szempontok

Számos webshopban az Apple Watch modellek vásárlásánál ingyenes házhoz szállítást is biztosítanak. De hasznos opció lehet a készülékbiztosítás, vagy akár a részletfizetési lehetőség, amellyel könnyebben juthatunk hozzá kiszemelt kedvencünkhöz.

Ne tévesszenek meg az aktuális iWatch ajánlatok. Azt is vegyük figyelembe, hogy az Apple Watch Series 4 használatához legalább iPhone 5s vagy attól újabb iPhone készülék és minimum iOS 12-es operációs rendszer szükséges. Ha nem rendelkezünk ilyennel, akkor egy új telefon vásárlását is számoljuk bele a költségekbe, amit az iPhone ár jelentősen megnövel.

Az órához további szíjakat is vásárolhatunk, amelyek szintén lehetnek eredeti vagy utángyártott Apple Watch szíjak. Érdemes már a vásárláskor megfontolni, hogy milyen élethelyzetben használjuk majd az órát, és ehhez válasszunk sport, bőr vagy fém óraszíjakat, melyeket könnyedén cserélgethetünk is.

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 6 5 4 3 2 1 modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!