Lopott órát vettem? Apple Watch aktiválási zár feloldása

Megvan a kockázata annak, ha nem hivatalos viszonteladótól vásárolod meg Apple Watchod. Mire figyelj az aktiválási zár kapcsán a vételnél és eladáskor.

Mindig megvan a kockázata annak, ha nem az Apple-től vagy a gyártó valamelyik hivatalos viszonteladó partnerétől vásárolnád meg a saját Apple Watchod. Ha szerencséd van, nem lesz semmi probléma és az izgatott várakozás örömét nem fogja elrontani az az apró kis semmiség, hogy esetleg nem fogod tudni aktiválni az órád. De mi történik akkor, ha mégsem az előzetes várakozásaid szerint alakul az adás-vétel?

Az ilyen jellegű galibák általában akkor szoktak előfordulni, ha használtan, magánszemélytől vásárlod meg a kinézett Apple Watchot. Ebben az esetben ugyanis erősen többesélyes a dolog: az eladó vagy azért szabadulna meg tőle, mert megunta a készüléket, vagy pedig egy másik – feltehetően a legújabb – verzióra cserélné az órát.

Lopott órát vettem? Apple Watch

De az ördög nem alszik, így kifejezetten rosszul is járhatsz

Természetesen nem szeretnénk feleslegesen riogatni, de még az is előfordulhat, hogy az eladó egy lopott órát próbál meg rád erőszakolni. Bár maga az iOS rendszer és az aktiválási zár gyakorlatilag feltörhetetlen elegyet alkot, és a klasszikus értelemben véve nem is törhető fel, azért akad néhány leleményes módszer a tolvajok tarsolyában, amivel egy lopott Apple Watch-ot is újra piacképessé tesznek.

Kétségkívül ezen módszerek közé tartozik például az, ha egy hamis, de eredetinek tűnő számla bemutatásával maga az Apple gondoskodik arról, hogy az aktiválási zár törlése sikeresen megtörténjen.

Ebben az esetben a tolvajok számlát hamisítanak és ezzel keresik fel az Apple-t, mivel a korábbi tulajdonoson kívül egyedül ők képesek az aktiválási zár feloldására. Igaz, erre csupán az „eredeti” számla bemutatása ellenében van lehetőség, illetve akkor, ha nincs elveszett módban a készülék.

De előfordulhat az is, hogy az Apple ID zár feloldása érdekében egy-egy adathalász sms-el vagy e-mailel kicsalják a tulajdonostól az Apple ID azonosítót és a hozzá tartozó jelszót. Ezután az adatok birtokában az iCloud fiókba belépve törlik a készüléket az iPhone keresése (find my iPhone) menüpont alól. Ezzel a lépéssel egyébként pont az óra elsődleges védelmi vonalát iktatják ki, mert a törléssel együtt kikapcsolják a lezárást (activation lock) is.

Hogyan lehet ez? Mindkét fentebb vázolt esetben az emberi naivitást és a készülék megtalálására tett erőfeszítéseket használják ki az erre szakosodott, gátlástalan tolvajok. Éppen ezért nem árt, ha résen vagy és az adás-vétel előtt saját magad leellenőrzöl néhány alapvető dolgot.

Mire figyelj, ha használtan vásárolnál Apple Watchot?

Az egyik legelső lépés, amit a tranzakció előtt megteszel, az az iCloud zár ellenőrzés legyen. Nézd meg, hogy az eladó eltávolította-e az aktiválási zárat a készülékről, mert ha ez nem történt meg, egyszerűen nem fogod tudni használni az órát. Az eredetét tekintve, pedig már ennek megléte is árulkodó jel lehet.

Honnan tudhatod, hogy be van-e kapcsolva az aktiválási zár? Nos, abban az esetben, ha az Apple Watch párosítása új telefonhoz nem igazán jön össze, mert a művelet során a rendszer kéri az eladó Apple ID-jelszavát, akkor az aktiválási zár törlése egész egyszerűen elmaradt.

Erre utal még az is, ha megjelenik a jelkódzár megadására felszólító képernyő, vagy maga a Főképernyő. Ebből tudhatjuk, hogy a készülék tartalmát, a beállításait még nem törölte az előző tulajdonos, és a jelkód kikapcsolása sem történt meg.

Az pedig ismét felvet néhány érdekes kérdést, hogy miért akarná valaki úgy eladni az Apple Watch óráját, hogy egyrészt tudja, hogy az új tulaj nem fogja tudni használni a készüléket, másrészt pedig ki hagyná rajta az eladni kívánt eszközön a személyes adatait, tartalmait és hozzáféréseit?

+ 1 tipp: Arról is érdemes egyébként meggyőződni, hogy valóban olyan Apple Watch-modellt kínálnak-e neked megvételre, mint amit kinéztél magadnak. Ha első és második ránézésre sem vagy biztos a dolgodban, ezt néhány egyszerű lépésben magából az órából is kiderítheted.

A modellszám ellenőrzéséhez nem kell mást tenned, mint:

 • megnyitnod iPhone-on az Apple Watch alkalmazást,
 • majd a Saját óra ikonra koppintva előbb az Általános, majd az Infó menüpontig navigálsz,
 • itt válaszd ki a Modell mezőt, ahol láthatod az M-betűvel kezdődő cikkszámot, majd koppints a Modell mezőre,
 • végső lépésként megjelenik egy A-betűvel kezdődő 5-jegyű számsorozat, ami az Apple Watchod modellszáma. Ezt vesd össze az Apple oldalán található modellinfókkal.

Aktiválási zár használata

Ezt csináld, ha nem törlődött az aktiválási zár

Semmiképpen ne vedd meg úgy a készüléket, hogy az előző tulaj adatai és beállításai nincsenek letörölve róla, ráadásul még az aktiválási zár is bekapcsolva maradt rajta. Töröltesd le vele ott helyben, ne engedd, hogy enélkül adja át a készüléket.

Ha esetleg az eladó valamiért nem tudja, hogyan lehet törölni a lezárást, vezesd végig a lépéseken:

 1. Először is, tartsa közel egymáshoz az Apple Watchot és az iPhone-t.
 2. Utána meg kell nyissa az iPhone-on az Apple Watch alkalmazást.
 3. Koppintson finoman a Saját óra ikonra.
 4. Majd válassza ki a képernyő tetején megjelenő óra nevét.
 5. Ezután koppintson az „i” ikonra.
 6. A felajánlott lehetőségek közül válassza ki az Apple Watch párosítás törlése menüpontot.
 7. Ha a készülék támogatja a mobilhálózati adatkapcsolatot, de az eladó nem akarja később másik órával vagy iPhone-al párosítani, akkor mondja le a szolgáltatást.
 8. A következő lépés az Aktiválási zár feloldása, ehhez adja meg az Apple ID-azonosítójának jelszavát.
 9. Egy második koppintással erősítse meg a műveletet.
 10. Biztonsági mentés létrehozása: ha az eladó új Apple Watchot szerzett be, akkor a párosítás törlésekor az iPhone készít egy biztonsági mentést. Ebből az új óra beüzemelése során elvégezhet minden beállítást.

Szerencsére az Apple akkor is kínál neked mentőövet, ha úgy vásároltad meg a készüléket, hogy mégiscsak bekapcsolva maradt rajta az iCloud aktiválási zár, és ezt már csak otthon vetted észre. Ebben az esetben nem kell mást tenned, mint megkérned az eladót, hogy (vezeték nélküli módon) távolról oldja fel a zárat.

Az Apple Watch leválasztása távolról talán még egyszerűbb:

 1. Belép az iCloud.com-on az Apple ID azonosító megadása után belép a fiókjába.
 2. Az iPhone keresése oldalra navigálja magát.
 3. Az Összes eszköz elemre kattint.
 4. Kiválasztja az Apple Watchot.
 5. Rákattint az Apple Watch törlése lehetőségre.
 6. Addig válassza ki a Következő elemet, amíg az Apple Watch tartalma nem törlődött.
 7. Végül kattintson az Apple Watch mellett található X-re.

Egyébként ugyanezeket a lépéseket végezd el te is, ha te cserélnéd egy újabb modellre az Apple Watchod és eladnád a régit. Néhány egyszerű koppintással szüntesd meg az iPhone és az Apple Watch párosítását, töröld az óra tartalmát és az aktiválási zárat – így biztos lehetsz benne, hogy a vevőd nem fogod rád panaszkodni és a vétel után reklamálni.

Ha mindennel megvagy, párosítsd az Apple Watch-od

Az Apple Watch természetesen iPhone nélkül is használható – amennyiben az óra tud kapcsolódni valamilyen wifi- vagy mobilhálózathoz –, bár ilyenkor leszűkül a használható funkciók száma. Használhatod például Sirit, kezdeményezhetsz és fogadhatsz telefonhívásokat, ahogy üzeneteket is, de megnézheted többek között az időjárást, meghallgatsz néhány podcastot és a kedvenc zenéidet is.

Ahhoz azonban, hogy a teljes Apple Watch élményt átélhesd, ajánlott párosítanod egymással az okoseszközeidet. Ha követed az alábbiakat, akkor az Apple Watch párosítása új telefonhoz szinte gyerekjáték lesz.

Ehhez a következő lépéseket kell megtenned:

 1. Először is, tedd fel a csuklódra az órádat, de ügyelj rá, hogy a pánt szorosan és kényelmesen illeszkedjen rád.
 2. Kapcsold be az Apple Watchot: egészen addig tartsd lenyomva az oldalsó gombot, amíg az Apple embléma meg nem jelenik a képernyőn.
 3. Ezután két lehetőség áll előtted: vagy megnyitod az iPhone-on az Apple Watch alkalmazást és rákoppintasz az Új óra párosítására, vagy pedig egymás közelébe helyezed a telefont és az órát, majd egészen addig vársz, amíg az Apple Watch-on meg nem jelenik a párosítási képernyő. Ha utóbbit választottad, akkor utána koppints a Folytatásra.
 4. Amikor megkapod a jelet, akkor tedd a telefont az óra közelébe és várj addig, amíg az Apple Watch megjelenik az Apple Watch alkalmazásban – ezzel a két eszköz párosítása megtörténik.
 5. Utána már csak az a teendőd, hogy az Apple Watch beállítása lehetőségekben követned az ott megjelenő utasításokat és készen is vagy.

Egy dologra azért figyelj: az iPhone és az Apple Watch csak és kizárólag ugyanahhoz a mobilszolgáltatóhoz kapcsolódhat, úgyhogy mással ne is próbálkozz.

Maradtak még kérdéseid a témával kapcsolatban? Tedd fel nekünk őket kommentben!

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 5 4 3 2 1 modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!
Ezeket olvastad már?

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás Facebook-on
Megosztás itt: twitter
Megosztás Twitter-en
Megosztás itt: linkedin
Megosztás Linkdin-en
Megosztás itt: pinterest
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások