Érdemes-e biztosítást kötni az Apple Watch-ra?

Megvetted az Apple Watch-od, de sikerült leejtened? Érdemes előre gondolkodni: mert van, amikor a garancia sem elég. Apple Watch biztosítás.
apple watch szíj

Megvetted az új Apple Watch-od, de aztán sikerült leejtened, esetleg nekiütötted valaminek vagy néhány hét után ellopták. Kellemetlen, pénztárcába vágó szituáció. Annak érdekében, hogy ezek az esetek neked se okozzanak a kelleténél nagyobb fejfájást, érdemes kicsit előre gondolkodni: hogyan tudnád az órádat megvédeni? Mert van, amikor már a garancia sem elég.

Új Apple termék vásárlása során az izgatott használatba vétel mellett nem árt, ha másra is odafigyelünk egy kicsit: nem elég ugyanis csak kiválasztani az Apple Watch-od típusát, színét és azt, hogy veszünk-e hozzájuk valamilyen különleges, egyedi kiegészítőt, mondjuk egy exkluzív szíjat.

Nem, a vásárlás során arról is döntenünk kell, hogy kötünk-e rá biztosítást, vagy inkább megelégszünk a 2 éves jótállással, de az Applecare vagy Applecare+ megvásárlása mellett is letehetjük a voksunk.

A lehetőségek tárháza viszonylag széles, de a lényeg az, hogy valamilyen védelemről mindenképpen gondoskodjunk, főleg akkor, ha nem cserélgetjük évente az Apple termékeinket, jó eséllyel több éves időtartamra vásároljuk őket.

Applecare+

Persze kezdetben ott van még a garancia is

Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a törvényi előírások az Apple szokásos 1 éves jótállását 2 éves időtartamra növelik. Mindazonáltal nem árt fejben tartani, hogy a garancia nem terjed ki mindenre. Például a vásárló számlájára írja azokat a sérüléseket, mint a leejtés vagy a túlzott akkumulátor használat.

Lássuk be, az idő múltával mindenkiben csökkennek valamelyest az óvó-védő reflexek és szabadabban bánnak az Apple termékekkel is. Általában ezért történnek meg a fentebb vázolt balesetek, melynek során leesik a készülék, kicsit karcos lesz a képernyő, de az sem megy ritkaságszámba, ha esetleg meg is reped.

Rossz hír, de igaz

Ezekre az esetekre sajnos nem terjed ki a garancia, mivel az ilyen jellegű sérüléseket az Apple olvasatában a vásárló hibájának tudják be – ez lenne a nem rendeltetésszerű használat. A jótállás viszont csak olyan hibák javítását fedezi, amelyek már a készülék megvásárlásakor is bizonyíthatóan jelen voltak.

Ez természetesen egész érdekes eseteket szokott eredményezni és mivel ma már szinte mindent maga az Apple javít, így a rosszabb forgatókönyv alapján akár a több hetes várakozási időre is felkészülhetsz. Ráadásul a gyártó még ilyenkor is visszadobhatja a készülékedet azzal a címszóval, hogy annak bizony nincsen semmi baja.

De vissza a 2 éves garanciához

Ismétlésül: az Apple alapjáraton 1 éves garanciát biztosít a termékeire, amit a magyar törvények szavatosságra vonatkozó rendelkezései 2 éves időtartamra növelnek. Ennek alapján míg az első évben az Applenek kell bizonyítania azt, hogy a termék meghibásodásáért te vagy a felelős, a második évben már fordul a kocka, és rajtad van a bizonyítás sora.

Éppen ezért, ha nem szeretnél pórul járni, mindenképpen őrizd meg a számládat, mert a 2. évben már biztos, hogy kérni fogják. Ami még fontos kitétel a garancia során, hogy az csupán a vásárlás helyszínén érvényesíthető, ez pedig elég nagy kockázatot rejt akkor, ha nem egy hivatalos viszonteladó partnertől vásároltad meg az Apple Watch-od.

Amennyiben hivatalos helyről vásároltad az órádat, ráadásul magánszemélyként, akkor te is élhetsz a 2 éves garanciával. Ilyenkor az Apple bevizsgálja a terméket, és ha megállapítja a hibát, akkor cseréli a pórul járt alkatrészt, vagy magát a készüléket. Ha hibás sorozatot találnak, akkor az Apple visszahívásokat is hirdet. Ilyen volt például az aluminium Series 2 és Series 3 kijelző csere program.

Ha nem vagy biztos abban, hogy még a garanciális időn belül vagy-e, esetleg használt Apple terméket vásároltál, itt ellenőrizheted a garanciád állapotát.

Mi a helyzet az AppleCare-el és az AppleCare+-al?

Természetesen az Apple is segít abban, hogy a termékeiket a lehető legtovább biztonságban tudhasd. Erre találták ki az AppleCare és az AppleCare+ programot. Előbbi gyakorlatilag a terméktől függően 1 vagy 2 évvel hosszabbítja meg az alapból járó, gyártó által biztosított 1 éves garanciális időszakot.

Külön plusz pont, hogy a már amúgy is nagyobb kiadást jelentő vásárlás során még nem kell megvásárolni az AppleCare-t, mivel arra a gyártó által biztosított 1 éves garanciális időszakon belül van lehetőséged. Például, ha idén decemberben vásárolsz egy Apple Watch-ot karácsonyra, akkor egészen 2020 novemberéig van időd arra, hogy megvedd az Apple Care szolgáltatást.

Az AppleCare+-ba ezzel szemben vittek egy-két csavart: egyrészt itt is megtoldhatod az Apple Watch javítás határidejét, ehhez azonban a vásárlástól számított 60. napig meg kell venned a szolgáltatást.

Azonban ami ennek ellenére is vonzóvá teszi az AppleCare+-t, hogy a garanciális időtartamon belül kétszer van lehetőséged, hogy a te hibádból bekövetkezett sérüléseket is – minimális összegért cserébe – javítsa az Apple Watch szerviz, vagy totálkár esetén kicseréljék az órát.

Apple garancia

Azonban van, amin se az AppleCare, se a garancia nem segít

Ilyenkor jön képbe a készülékbiztosítás, ami bizonyos szempontból a garanciánál és az AppleCare szolgáltatásoknál is kiterjedtebb védelmet nyújt, mivel nem csak a készülék hibájából eredeztethető problémákban nyújt segítő kezet.

Biztosan feltűnt neked, hogy a fentebb vázolt esetek egyikében sem említettük azt, hogy mi a helyzet például akkor, ha:

  • az utcán járva-kelve, esetleg a tömegközlekedésen, a testi épséged fenyegetésével rabolják el tőled az Apple Watchod,
  • netán az edzőtermed kulcsra zárt szekrényéből viszik el a készüléket,
  • vagy éppen betöréses lopás során viszik el a házadból,
  • sikeresen leejted és menthetetlenül összetörik,
  • véletlenül beleejted a mosdóba és alaposan eláztatod.

Ezekre az esetekre ugyanis egyáltalán nem terjed ki se a garancia, de az AppleCare sem. Fontold meg tehát az Apple Watch biztosítás lehetőségét, hiszen ha tényleg hozzád passzoló csomagot választasz, a biztosító még akkor is fizet, ha mondjuk ráülnél.

Az ilyen esetekre felkészülve érdemes kötni valamilyen készülékbiztosítást, mert jogos kárigény megállapításakor a biztosítónak kötelessége megtérítenie a károdat. Lopás, illetve rablás esetén ez úgy néz ki, hogy az avultatott készülék árát kell megkapnod, ahogy például gazdasági totálkár esetén is, mert ilyenkor az Apple Watch javítása teljesen gazdaságtalan lenne.

Azonban még akkor sincs minden veszve, ha egy költségesebb javítással ugyan, de még menthető az óra. Ilyen esetben ugyanis a biztosító a javítási munkálatok önrésszel csökkentett költségét téríti meg.

Ami nagyon fontos, hogy kár esetén legkésőbb 2 napon belül jelezd a káresetet a biztosítónak, vetess fel róla jegyzőkönyvet, ami tartalmazza a rövid esetleírást: hogyan történt az eset, mikor és hol, valamint kötelező még megadni a készülék szériaszámát, illetve a tulajdonos nevét, címét, telefonszámát, e-mail címét és bankszámlaszámát is.

Azért a biztosítás sem terjed ki mindenre

Bár a biztosítás szinte teljes körű védelmet biztosít a prémium készülékeidnek, azért érdemes megnézni, hogy egy-egy biztosítási csomag pontosan milyen esetekben téríti meg a károdat, hiszen a kulcsszó itt is a szinte. Például a legtöbb biztosítás nem fizet, ha mondjuk egy olyan sajnálatos, de elég hétköznapi eset történik meg veled, hogy a zsebedből lopják ki az órádat vagy a telefonodat.

Emellett az is kockázatos, ha az autódból úgy viszik el például az Apple Watch-od, ha azt jól látható helyen és nem a kesztyűtartóban hagytad, vagy nem volt feltörésre utaló jel a kocsin, akkor jó eséllyel nem fog fizetni a biztosító, mivel azt fogja feltételezni, hogy nem zártad be az autót. Szélsőséges esetben pedig még abba is beleköthetnek, ha este 20 óra után történt az eset.

Azzal is érdemes tisztában lenned, hogy például jailbreak – vagyis az adott Apple készülék szoftveres feltörése – esetén teljesen meg vagy lőve: ilyenkor automatikusan elveszti a készüléked a gyártói garanciát, és a biztosítás sem fedezi az így feltört készülékben esett kárt. Akár te próbálkoztál valamilyen tiltott dologgal, akár a tolvaj igyekezett semlegesíteni minden védelmet és törölni a nem kívánt tartalmaidat.

Mindenesetre mi még mindig azt mondjuk, hogy a biztosítók kekeckedése ellenére érdemes az Apple termékedre biztosítást kötni, hiszen ezek a prémium kategóriás eszközök elég drágák: nemcsak a javításuk lehet igencsak borsos, de ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, akkor a pótlásuk is. Ebben az esetben pedig jól fog jönni minden támogatás.

Kérdés esetén várjuk a kommentedet!

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 7 6 5 4 3 SE modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!