Apple Watch diktálás. Így maxold ki a hangfelismerést

Mindenki tudja, aki használta már, hogy az okosóra sok hasznos dologra képes, azonban a képernyője eléggé kicsi. Ez lehetetlenné teszi az Apple Watch billentyűzet megjelenítését, de bizonyos alkalmazásokhoz néha mégis nagy szükség lenne rá. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan lehet a diktálás funkciót kihasználni.
apple watch szíj

Mindenki tudja, aki használta már, hogy az okosóra sok hasznos dologra képes, azonban a képernyője eléggé kicsi. Ez lehetetlenné teszi az Apple Watch billentyűzet megjelenítését, de bizonyos alkalmazásokhoz néha mégis nagy szükség lenne rá. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan lehet a diktálás funkciót kihasználni.

Beszédfelismerés

Hol használható az Apple Watch hangfelismerés?

Ebben az írásban három felhasználási esetre összpontosítunk. Az első a diktálás, amikor egy szöveges üzenetre válaszolunk. A második a diktálás bekapcsolása az e-mailekre adott válasz elkészítéséhez. És végül megvizsgálunk más lehetséges alkalmazási lehetőségeket is, például a navigáció közbeni felhasználást.

Üzenet írása és válasz küldése

Az üzenetek küldése az órádról is lehetséges. A legkényelmesebb, ha megkéred a Siri hangasszisztenst, hogy küldjön üzenetet például a következőképpen: „Tell Pete I’ll be there in 20 minutes”. Majd az üzenet elküldéséhez engedd le a csuklódat. A funkció elvileg magyar nyelven is működik, természetesen folyamatosan fejleszti az Apple a jobb használhatóság érdekében.

Ha üzenetet kapsz, akkor egyszerűen válaszolhatsz rá szóban is. Ehhez az alábbiakat kell tenned:

 • Lépj be az Üzenetekbe, és kattints a beérkezett üzenetre, vagy nyisd meg az üzenetet az értesítésből.
 • Kattints a mikrofon elemre.
 • Mondd be a kívánt válasz üzenetet. Ha írásjelet szeretnél beírni, akkor azt is felismeri az óra! Mondd például így: „holnap találkozunk kérdőjel”.
 • És már mehet is a szöveg küldése, anélkül, hogy elő kellene venned a telefonodat.

Azt is beállíthatod, ha szeretnéd, hogy az Apple Watch hangjegyzet formában küldje el a mondandódat a szöveges üzenet helyett. Nyisd meg az appot, koppints a Saját óra ikonra, majd az Üzeneteknél a Diktált üzenetek elemre.

Apple Watch nyelv beállítása

A diktálás nyelvének módosítása

Ha több nyelvet is használsz, akkor az óra esetleg nem a helyes nyelven jegyzeteli le a diktált szöveget, ezért elküldheted hangklip formájában is.

A másik lehetőséged, hogy módosítod a diktálás nyelvét. Ehhez nem kell rögtön az iPhone telefonodhoz nyúlni, az órán is egyszerűen beállíthatod a nyelvet.

Az óra üzembe helyezésekor az iPhone-od megkérdezi, hogy milyen nyelven akarod használni az órát. Alapértelmezésként ezen a nyelven megy a diktálás is, de akármelyik, a telefonodon megadott nyelvet használhatsz. Tehát minden nyelv, ami a telefon billentyűzetei között fel van véve, azt ki tudod választani az órán is. A nyelveket a Beállítások, Általános, Billentyűzet menüpont alatt állíthatod be az iPhone-on.

Az Apple Watch diktáló felületet hosszan megnyomva tudod a nyelvválasztó menüt előhozni. Itt választhatsz aztán az iPhone-odon beállított és diktálást támogató nyelvek közül.

Email megválaszolása az órád segítségével

A beérkező emailekre is gyorsan válaszolhatsz az okosórád segítségével az alábbi módon.

 • Lépj be az Emailekbe, és kattints a beérkezett emailre, vagy nyisd meg az emailt az értesítésekből.
 • Kattints a Válasz gombra
 • Kattints a Mikrofon elemre

Mondd be a kívánt üzenetet, és ne feledd használni az írásjeleket kimondva: ‘pont’ és ‘kérdőjel’. Ha készen vagy, azért mindenképpen ellenőrizd a leírtakat.

Hangvezérlés a navigációban

Végül a harmadik beépített diktálási funkció a navigációban található. Ezzel a funkcióval könnyen be tudod mondani, hogy hová szeretnél menni, ahelyett, hogy a kis képernyőn keresgélnél. Mi sem egyszerűbb ennél:

 • Nyisd meg a Térkép alkalmazást.
 • Kattints a Keresés elemre.
 • Kattints a Diktálás elemre.
 • Mondd be az úti cél megnevezését.

A program automatikusan felismeri a szöveget, megkeresi a hozzá tartozó címet, és már indulhatsz is!

Apple Watch navigáció

Egyéb módszerek a szövegbevitelre

A diktálás mellett az Apple más módszereket is biztosít a Watch szöveg egyszerű bevitelére.

A válasz küldéséhez kattints az Üzenet létrehozása elemre, ott találod a hasznos kifejezések listáját. A küldéséhez egyszerűen koppints rá. Ha saját kifejezést szeretnél hozzáadni a listához, akkor nyisd meg az Apple Watch alkalmazást az iPhone-on, koppints a Saját óra elemre. Válaszd az Üzenetek – Alapértelmezett válaszok menüpontot, majd a Válasz hozzáadása lehetőséget. Az alapértelmezett válaszokat a Szerkesztés gombbal szabhatod testre. Elhúzással át tudod rendezni a válaszok sorrendjét, vagy törölni tudod a feleslegeseket.

Ha az intelligens válaszok nem magyarul jelennek meg, nyomd meg a kijelzőt, és koppints a Nyelv kiválasztására. Azokat a nyelveket találod itt, amelyek engedélyezettek az iPhone-od Beállítások, Általános, billentyűzetek beállításában.

Népszerű alkalmazások: Firka és Evernote

Az előre bevitt válaszokon kívül további hasznos eszköz a kézírást felismerő új Firka funkció. Ezzel könnyedén írhatsz üzenetet az óráról, és az Apple szöveggé konvertálja a berajzolt betűket. Írás közben forgasd a Digital Crownt a prediktív szövegek megtekintéséhez, majd koppintással válassz közülük a gyorsabb szövegbevitel érdekében.

Sokan használják az Evernote alkalmazással is a hangfelismerést. Az Evernote-nak az Apple Watchon vannak bizonyos limitációi, de így is nagyon hasznos lehet a jegyzeteléshez, ha épp valaminek a közepén vagy. Gyorsan felírhatod vele az ötleteidet, ha az iPhone vagy az iPad nincs kéznél.

Evernote használata

Ha a diktálás nem működik az Apple Watch-on, hogyan javítható?

A Siri és a diktálás általában jó működik a WatchOS 6 vagy akár a régebbi operációs rendszerű órák esetében is. De van, amikor megmakacsolja magát, és nem fogadja az utasításokat, főként az üzenetre történő válasz írásakor. Íme három tipp, amiket kipróbálhatsz, ha problémák merülnek fel a diktálás funkcióval.

 1. Kapcsold ki az órát, majd az telefont. Ezután először az iPhone-t kapcsold be, amivel az óra párosítva van, és csak azután az órát. Az eszközök ki- és bekapcsolásának sorrendje sok kérdést megoldhat, többek között a diktálási funkciót is.
 2. Ha meg akarod változtatni az órán lévő alkalmazáshoz társított diktálási nyelvet, ne feledd, hogy az az iPhone aktív billentyűzet nyelvéhez kapcsolódik. Ha megváltoztatod az iPhone billentyűzetét egy üzenet írásakor vagy valamelyik alkalmazással, akkor megváltozik az üzenet vagy alkalmazás diktálási nyelve az órádon is. Ez akkor hasznos, ha esetenként több nyelven is szeretnél diktálni az órádon.
 3. Makacsabb problémák esetén az Apple Watch kényszerített újraindítása is hasznos lehet. Tartsd nyomva az oldalsó gombot és a Digital Crownt legalább 10 másodpercig, amíg meg nem jelenik az Apple logó. Hagyd, hogy az óra magától elinduljon, majd ellenőrizheted, hogy továbbra is tapasztalod-e a problémákat.

Reméljük, hogy ez a rövid cikk hasznos volt a számodra. Kérlek, oszd meg azokkal az ismerőseiddel, akiknek jól jönne az Apple Watchon a diktálás funkció használata, de nem ismerik azt.

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 6 5 4 3 2 1 modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!