Minden, amit az Apple Watch 6-ról eddig tudunk

Az új Apple Watch 6 megjelenés még várat magára. Mi az, amivel többet tud majd? Mennyibe fog kerülni és mikor jelenik meg? Összeszedtük, amit tudni lehet róla.
apple watch szíj

Az új Apple Watch 6 megjelenés még várat magára, azonban számos információ már napvilágot látott. Mi az, amivel többet tud majd? 2020-ban megjelenik? És persze mennyibe fog kerülni? Összeszedtük, amit tudni lehet róla: hírek, pletykák a nagyvilágból.

FRISSÍTÉS 09.15: Az Apple Watch 6 sorozatot bejelentették az Apple Event keretében:

Olvasd el összefoglaló cikkünket: Apple Watch 6 újdonságok.  (A lenti írás a megjelenés előtt készült.)


Nem valószínű, hogy az Apple Watch Series 6 jóval 2020 vége előtt megjelenik, de addig is érdemes nyomon követni a hivatalos és sokszor nem hivatalos forrásból származó információkat. Összevetjük ezeket a híreket és pletykákat azokkal a funkciókkal is, amelyeket valójában látni szeretnénk az Apple legújabb okosórájában.

Összegyűjtöttük hát egy csokorba a legfrissebb híreket, kiszivárgott információkat és spekulációkat, ami a következő generációról elérhető, valamint megtippeljük az eddigi megjelenések alapján, hogy mikor jelenhet meg, és mennyibe kerül majd és milyen funkciókkal láthatják el. Jelenleg azt várjuk, hogy szeptemberben debütál az iPhone 12-vel együtt.

Apple Watch Series 6

A már napvilágra került információkon túl egy “kívánságlistát” is összeállítottunk, amelyek szerintünk az Apple Watch 6-ból nem hiányozhatnak, annak érdekében, hogy az új modell jelentős előrelépés legyen az Apple Watch 5-höz képest. Ez a sorozat jó ugyan, de nem volt hatalmas ugrás a 4-es sorozathoz képest, így ezúttal többre számítunk.

A legfrissebb hírek szerint Jon Prosser neves technikai elemző úgy gondolja, hogy a Series 6 a mentális egészség nyomon követésére is képes lesz. A pulzusmérés és egy új véroxigénszint-nyomkövető kombinálásával az okosóra képes lesz arra, hogy megmondja, a viselője mikor hiperventillál és így segíti a pánikrohamok elkerülésében.

Apple Watch “SE”

FRISSÍTÉS (09.01.): Az Apple Watch Series 3 utódjaként érkezhet egy alacsonyabb árkategóriát megcélzó új modell is (nevezhetjük SE-nek), amelyben már ugyanúgy lesz gyorsabb chip és elesés-érzékelő, mint a 4-es és 5-ös sorozatban, de a kijelzője a kisebb, Watch 3 modellben megszokott változat maradhat.

Várható megjelenés és ár

Az eredeti, “0-ás” modell kivételével minden új modell az adott év szeptemberében mutatkozott be, tehát, bár nincsenek információk az Apple Watch 6 megjelenés időpontjáról, mégis meggyőződésünk, hogy ez szeptemberben lesz.

Pontosabban, a korábbi napok és időpontok alapján, amikor az Apple az új modelleket be szokta jelenteni, valószínűleg szeptember 8-án vagy 15-én fogjuk látni az új órát. Ennek ellenére megvásárolni nem lehet majd, várhatóan legalább 10 napot kell várni rá a bejelentéstől a boltokba kerülésig.

Az egyelőre nem világos, hogy a koronavírus járvány befolyásolta-e az Apple menetrendjét. Különböző pletykák keringenek arról, hogy az iPhone 12 késik majd ezen okból, és hasonló helyzet lehet az Apple Watch 6 esetében is. Mi mindenesetre nem adtuk fel a reményt a szeptemberi debütre.

Ami az árat illeti, valószínűleg legalább annyiba kerül majd, mint az 5-ös, azaz alsó hangon legalább 399 dollár lesz az alap modell. A magyarországi boltokba kerülve ez 154.990 forintos induló árat jelent.

FRISSÍTÉS (09.08.): Az Apple végre bejelentette, hogy 2020. szeptember 15-én tartják az Apple Event-et, ahol feltehetően az  új Apple Watch 6 is bemutatásra kerül a sajtónak. Ezt követően pár héttel, várhatóan októberben kerül a boltokba, és ezzel együtt az 5-ös sorozatot (akár csak a 4-es esetében történt) kivezetik a kínálatból.

Megújuló kijelző, hosszabb üzemidő?

Egyelőre csak rebesgették, hogy az új sorozat fejlettebb képernyő technológiára vált. Míg az Apple Watch 5 OLED kijelzőt használ, addig – egyes hírek szerint – a 6-os sorozatban esetleg mircoLED-et alkalmaznak majd.

A microLED fő előnye, hogy energiatakarékosabb működésű, ami azt eredményezné, hogy a Series 6 akkumulátor-élettartama jobb lehetne, mint elődjének.

iWatch 6 design

A képernyő másik lehetséges módosítása a Touch ID ujjlenyomat-olvasó beépítése. Jelenleg a termékcsalád nem rendelkezik biometrikus azonosítással, de az olvasó beépítése a képernyőbe egy frappáns és kézenfekvő megoldása lenne a problémának.

Az ötlet nem légből kapott, hiszen az Apple szabadalmat nyújtott be erre a technológiára. A szabadalom azt is kifejti, hogy mindezt úgy tudják elérni, ha a vezeték nélküli antennákat a szíjba helyezik át, így a képernyő alatt több hely marad más alkatrészek számára.

Ez egy olyan változtatás, ami azt eredményezi, hogy az ujjlenyomat-olvasó elhelyezése mellett elméletileg a nagyobb akkumulátor számára is helyet hagyhat. Ez azonban korlátozná a harmadik féltől származó szíjak kínálatát, és valószínűleg azt jelentené, hogy a szíjak cseréje sokkal költségesebb lenne. Így reméljük, hogy ez a koncepció csak terv marad, és annak a szabdalom háborúnak a része, amellyel az Apple a versenytársakat fejlesztéseit akarja korlátozni.

Design

Sokszor felreppen a hírhajhász pletyka a kerek képernyőről. Egyelőre nem láthatjuk megalapozottnak, hogy az Apple megváltoztatja a képernyő jelenlegi alakját. Bár valószínűleg ez nem történik majd meg, pedig jelentős különbség és különlegesség lenne az új modell számára.

Egyelőre ne várja senki, hogy a Watch 6 drasztikusan másképp fest majd a korábbi verzióihoz képest. A megbízható elemző, Jon Prosser szerint az Apple Watch 6 hasonlóan néz majd ki, mint a régebbi eszközök.

Natív alváskövetés

Az Apple Watch 6 egy másik funkciója lehet a natív alváskövetés, amiről már korábbi cikkünkben is beszámoltunk. Ezt a funkciót már évek óta tesztelik és tökéletesítik, és a munkát ismerő belső emberek beszéltek külföldi szaklapoknak róla.

A Watch már most is támogatja a külső alváskövető alkalmazásokat, ám meglepő módon az Apple továbbra sem kínál saját opciót. Várakozásaink szerint az új modell ezen a területen is integrálódik majd az Apple ökoszisztémába.

Egy újabb hír – amely a legfrissebb iOS verzióban felfedezett kódrészleteken alapul – azt sugallja, hogy az alváskövetésen kívül jobb szülői felügyelet és új átlagsebesség mérés funkciók is érkezhetnek, amelyek hiányát sokszor az Apple szemére vetik.

Véroxigénszint mérés a pánikrohamok ellen

A kiszivárogtatott információkból arra is fény derült, hogy az Apple Watch 6 képes lesz figyelemmel kísérni a vér oxigénszintjét, és figyelmeztetheti a használóit, ha az olyan alacsony értéket mutat, hogy szívmegállás veszélye áll fenn. Ezzel együtt várhatóan jobb EKG mérést is kaphat a készülék.

A vér oxigénszintjének nyomon követését a feltételezések szerint több hasznos funkcióra is felhasználhatják. Kombinálva azt a pulzusszám monitorozásával az okosóra meg tudja majd mondani, hogy a viselője mikor hiperventillál. Ez képessé teheti az órát, hogy előre jelezze a pánikrohamot, és megmondhatja a viselőjének, hogy álljon meg, vagy húzódjon le (ha vezet), és vegyen mély lélegzetet, amíg a roham el nem múlik. Ez lehet az a mentális egészség nyomon követés, amelyre egy korábbi pletyka utalt.

Egy másik funkció lehet az új sorozat azon képessége, hogy meg tudja állapítani, ha a viselőjét fulladás fenyegeti. Ekkor akár riasztást is tud küldeni a mentőknek. Ez az ötlet egy Apple szabadalmon alapul, amely egy olyan rendszert részletez, amelyben az eszköz észlelheti, ha mondjuk nyílt vízben vagy sós vízben tartózkodunk. Ekkor a naptár-bejegyzések és az elérhető helyadatok alapján pontosan meghatározza, hol lehetünk.

Az új funkciók mellett a 6-os sorozatban tovább javíthatják a vízállóságot és a vezeték nélküli kapcsolatot, valamint a gyorsabb általános teljesítményt is. Ebben nincs semmi meglepő, kivéve talán a vízállóságot, mivel az Apple Watch 5 már így is 50 méter mélységig vízálló, mint arról korábban írtunk.

Nagyon valószínű, hogy a 6-os sorozat a cég szoftverének legújabb verzióját fogja futtatni. Jelenleg arra számítunk, hogy ezt watchOS 7-nek hívják majd, de eddig még nem jelent meg egyetlen vele járó funkció sem.

Ugyan nem esett még róla szó, de az új modellekkel együtt feltehetően új számlapokkal is bővül majd a szoftveres design kínálat.

Amit elvárunk az új sorozattól

Ettől sokkal több Apple Watch 6 pletyka is kering a világban, de most vegyük sorra azokat, amikről azt reméljük, hogy a valóságban is tartalmazni fogja őket az új sorozat, annak érdekében, hogy érdemes legyen lecserélni a korábbi modellünket.

1. Megnövelt akkumulátor élettartam

Az Apple Watch 5 akkumulátorának élettartama valójában rosszabb, mint a 4-esé, és bár ennek megvan az oka (a mindig látható képernyő hozzáadása), továbbra is szeretnénk, ha végre az új modell ezen a területen jelentős változásokat hozna.

Vagyis legalább egyezzen meg a 4-es modell üzemidejével, de ideális esetben azt szeretnénk, hogy még jobb legyen, és kényelmesen kibírja két vagy több napig is a töltések között. Ez az alváskövetést is használhatóbbá tenné, ha már egyszer valóban érkezik ez a funkció az új modellbe.

2. További fitnesz funkciók

Az Apple okosórája már így is egy nagyszerű egészség és testmozgást segítő eszköz, de csalódottak voltunk, hogy az Apple Watch 5-ben nem került sor a fitnesz funkciók jelentős fejlesztésére, ezért a 6-ban szeretnénk látni néhányat.

Hogy ezek pontosan mik lehetnek, az Apple feladata kitalálni, de a lehetőségek között említhetjük a gyakorlatok pontosabb nyomon követését vagy az egészségi állapot megfigyelését szolgáló további érzékelőket. Minél részletesebb az egészségügyi információ, annál pontosabban tudjuk követni az előrehaladást és a személyes fejlődést.

3. Alváskövetés

Évek óta várjuk az alváskövetést, de a kéréseket az Apple eddig nem hallgatta meg. Pletykák most is vannak arról, hogy az alváskövetéssel kapcsolatos munkák folyamatban vannak, úgyhogy ez lehet az a funkció, amit végre megkapunk. Másrészt viszont a harmadik féltől származó alkalmazások is tudják ezen funkciókat, így az Apple dönthet úgy, hogy meghagyja nekik a játszóteret.

Alváskövetés

4. Fényerő állítás a folyamatosan aktív kijelzőn

A mindig látható megjelenítés nagyszerű újdonságot jelentett az Apple Watch 5 számára, de az egyik jelentős problémája az, hogy túl világos ahhoz, hogy éjszaka vagy sötétben is kényelmesen használható legyen.

Ezért szeretnénk, ha volna rá lehetőség, hogy a fényerő állítható legyen a teljes kikapcsolás nélkül. Ez valószínűleg javítaná az akkumulátor élettartamát is.

5. Alkalmazások elérése a folyamatosan aktív kijelzőn is

Egy másik probléma, hogy a folyamatosan aktív kijelzőt nem minden alkalmazás támogatja megfelelően, ami azt jelenti, hogy az ember nem tudja megnézni az alkalmazást anélkül, hogy felébresztené a képernyőt.

Szeretnénk, ha ez megváltozna az Apple Watch 6 esetében, és minden alkalmazás képes lenne teljes mértékben támogatni a folyamatosan aktív képernyő módot is.

6. Javított szinkronizálás

Az Apple Watch 5 több teszten elbukott az adatok (például dalok vagy podcastok) szinkronizálása során. Nem elég, hogy fel kell legyen töltve és az iPhone közelébe kell helyezni, hanem még így is bizonytalanul működik ez a funkció bizonyos esetekben.

Mivel nehezen látható, hogy mit ment el az óra és mit nem, az egész folyamatból hiányzik az Apple-től elvárható kényelem és megbízhatóság. Ezért ezen mindenképp javítani szükséges a 2020-as modellben.

És hogy mit hoz valójában a jövő a következő generációs Apple órába? Reméljük szeptemberben, de legkésőbb ősz végéig fény derül rá.

Ettől újabb dolgokat tudtál meg az új Watch-ról? Írj nekünk!

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 6 5 4 3 2 1 modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!