Érdemes frissíteni a legújabb Apple watchOS verziót?

Ez az év sem telhet el watchOS frissítés nélkül. A kérdés az, hogy megéri-e belevágni a csigalassú folyamatba, amivel a szoftver frissítés jár. Nézzük!
apple watch szíj

Úgy tűnik, hogy ez az esztendő sem telhet el Apple Watch szoftverfrissítés nélkül, ráadásul 2020-ban már az év első hónapjában kihozta a watchOS 6.1.2 verziószámra hallgató frissítést az almás márka. A kérdés már csak az, hogyan tudjuk telepíteni és megéri-e nekünk belevágni abba a csigalassú folyamatba, amivel a szoftverfrissítés jár?

Az Apple 2020. január 28-án este adta közre a legújabb, watchOS 6.1.2-es kódnévre hallgató szoftverfrissítését. Ezt február 18-án a watchOS 6.1.3 követte, mely leginkább kisebb funkciók finomhangolását és egy-két hiba befoltozását hozta. Ha te is bosszúsan vetted tudomásul a tényt, hogy ismét neki kéne gyürkőznöd a folyamatnak, akkor biztosíthatunk róla, hogy nem voltál egyedül a haragoddal.

Végül is, mindannyian emlékszünk még a kezdeti szoftverfrissítésekre, amik a legrosszabb esetben akár több órás idegtépő huzavonává is fajulhattak, de még a legutóbbi alkalmak során is előfordult, hogy egy egyszerű frissítés is 1 órányi kínszenvedés volt a javából.

Mondjuk másrészről az is igaz, hogy ha már van egy ilyen prémium kategóriás készülékünk, akkor az a legkevesebb, hogy mindent megteszünk a védelme és a fejlesztése érdekében, nem igaz?

Az egyik legkomolyabb frissítés a watchOS 6 volt

Amikor az Apple kihozta a watchOS 6-os szoftverszériát, egész komoly frissítési pakkot kaptunk úgymond ajándékba. Ekkor jelent meg például a kínálatban a Zaj alkalmazás, amelynek segítségével valós időben láthatunk információkat a környezetünk decibelszintjéről, de maga az applikáció is küld nekünk értesítést, ha már a hallásunkra káros mértékre emelkedett a körülöttünk lévő hangzavar.

De említhetnénk még például a hölgyek számára kifejezetten hasznos Cikluskövetést is, ami nemcsak a menstruációs ciklus várható idejéről, hanem annak különböző szintjeiről és a termékeny időszakokról is elég okos dolgokat tart nyilván. Ugyanakkor tovább bővült az Edzés funkció is, például a magassági mérőszámok nyilvántartásával a kültéri gyakorlatok során, valamint az edzés alatt az óra számlapján folyamatosan látható stopperrel, illetve az Edzéshez kapcsolódó lejátszási lista megkeverésével.

A watchOS 6-nak köszönhetjük azt is, hogy az iPhone-ra letöltött Hangoskönyveket már az Apple Watch-ra is szinkronizálhatjuk, az éppen olvasott műből pedig akár egy 5 órás időtartamot is meghallgathatunk. Könnyebbé, kezelhetőbbé és felhasználóbaráttá vált az új App Store, hiszen az alkalmazások és gyűjtemények böngészhetők lettek, de Sirivel, Firkával és Diktálással is kereshetővé váltak.

Az sem jött rosszul, hogy Hangjegyzetek rögzítése is lehetővé vált az Apple Watch-al, ami például újságíróként is segítheti a munkád. Főleg úgy, hogy az így készített Hangjegyzet-felvételek az iCloud segítségével még az iPhone, iPad és Mac készülékeiden is automatikusan szinkronizálódnak. És akkor a Tevékenység alkalmazás előnyeiről még nem is beszéltünk.

watchOS frissítés

Mégis, a legújabb szoftverfrissítés inkább az órád biztonságára koncentrál

Persze ezzel a rögtönzött felsorolással pusztán a felszínt kapargatjuk, hiszen a watchOS 6-os szoftverszéria ennél sokkal több mindenben tette még trendibbé az Apple Watch-ot. Ugyanakkor azt is el kell ismernünk, hogy a watchOS 6.1.2 ugyan nem hozott ekkora mértékű változást, sokkal inkább az eszköz biztonságára helyezte a hangsúlyt.

Amennyiben elolvassuk az Apple oldalán a watchOS 6.1.2 biztonsági változásjegyzékét, rögtön feltűnik az a szám szerint 15 db biztonsági frissítés, amit a márka belerakott a legújabb pakkba. Ezek főként olyan biztonsági kockázatokat orvosolnak, amelyek memóriasérüléssel, vagy szükségtelenül nagy memória igénybevétellel járnak.

A legújabb szoftverfrissítés azt is kivédi, hogy a távolból bárki egy váratlan alkalmazásleállítást idézzen elő, de az egyes rendszerszintű alkalmazások sem tudnak most már olyan programkódot végrehajtani, ami például komoly memóriasérüléssel járna.

Úgyhogy mi a magunk részéről csak annyit tanácsolnánk, hogy alaposan gondold át, megéri-e kihagynod ezt a kockázatcsökkentő lehetőséget, pusztán a frissítés hossza miatt? Szerintünk a kedvenc órád megér ennyi fáradtságot, még akkor is, ha az Apple Watch frissítés lassú mulatság.

Hogy telepítheted az új watchOS szoftvert?

Mielőtt belevágnál a szoftverfrissítő hadműveletbe, máris leszögezzük, hogy szükséged lehet hozzá az iPhone-odra is. Ráadásul, ha a watchOS 6.1.3-ra szeretnél frissíteni, akkor minimum egy iPhone 6s készülék az alapelvárás, még ha nincs is a legújabb iPhone 11 Pro telefonod.

Ha ezzel nincsen problémád, akkor nincs más hátra, mint előre: mindenekelőtt azt ellenőrizd, hogy az órád kompatibilis-e a watchOS 6-tal. Amennyiben Apple Watch Series 1-es vagy annál újabb modelled van, akkor minden további nélkül folytathatod az előkészületeket.

Következő lépésként azt is csekkold, hogy az iPhone-on az iOS 13-as vagy annak egy újabb verziója fut-e. Ha nem, akkor először ezt a problémát küszöböld ki. Utána már csak annyit kell tenned, hogy minimum 50%-ra feltöltöd az órádat, az iPhone-ot csatlakoztatod egy wifi hálózathoz, majd a telefont és az órát egymás közelébe helyezed, hogy jól érzékelhessék a másikat.

Sajnos azt az Apple sem közölte, hogy a frissítési folyamat felgyorsult volna, így pár perctől akár 1 órán tartó időintervallumot adott meg a folyamat végbemenetelére. Jó hír, hogy lehetőséged van az éjszakai frissítésre is, így az aktív nappali használat közben nem fog kiesni értékes idő.

Ehhez nem kell mást tenned, mint az értesítésben az Éjszakai frissítés lehetőségre koppintani, majd ezt az információt iPhone-on is megerősíteni. A nap végén viszont dugd töltőre mindkét eszközt, hogy zavartalanul frissíthesse magát a rendszer.

De lássuk is, hogyan hajthatod végre a frissítést az iPhone-od segítségével:

 1. Nyisd meg az iPhone-on az Apple Watch alkalmazást.
 2. Koppints a Saját óra ikonra.
 3. Azon belül az Általános, majd a Szoftverfrissítés menüpontokra koppints.
 4. Töltsd le a legújabb frissítést. Ha esetleg a folyamat közben kérnék az iPhone vagy az Apple Watch jelkódját, írd be őket.
 5. Utána várj addig, amíg meg nem jelenik a képernyőn a folyamatjelző kerék. Ha megjelent, akkor megnyugodhatsz: a szoftver frissítése elindult. Ez, ahogy fentebb is említettük jobb esetben csupán pár percet vesz igénybe, de a rosszabb forgatókönyv szerint akár 1 óráig eltarthat.

Akkor is van megoldás, ha közvetlenül az órán hajtanád végre a szoftverfrissítést (és korábban már frissítettél a watchOS 6-ra):

 1. Kapcsolódj az Apple Watch-csal egy wifi hálózathoz.
 2. Utána nyisd meg az órán a Beállítások alkalmazást.
 3. Ezen belül koppints az Általános, majd a Szoftverfrissítés menüpontokra.
 4. Koppints a Telepítés gombra, majd hajtsd végre a képernyőn megjelenő utasításokat.

+ Tippek mindkét verzióhoz:

 • Az Apple Watch-ot a telepítés alatt végig hagyd rajta a töltőn.
 • Menet közben ne indítsd újra se az iPhone-t, se az Apple Watch-ot.
 • Ne lépj ki a frissítés ideje alatt az Apple Watch alkalmazásból.
 • Ne ijedj meg, teljesen normális, hogy a frissítés végén az Apple Watch magától újraindul.

Mit csinálj akkor, ha a szoftverfrissítés nem indul el?

Ha esetleg abba a nem kívánatos helyzetbe keveredtél, hogy valamiért nem indul el a frissítés, akkor nyisd meg az Apple Watch alkalmazást a telefonodon. Itt koppints az Általános menüpontra, azon belül a Használat, majd a Szoftverfrissítés menüpontokra és töröld ki a törlési fájlt.

Ezután próbáld meg újra letölteni és telepíteni a watchOS-t. Ha még mindig nem működik, akkor indítsd újra az Apple Watch-ot, és az iPhone-t is, majd próbálkozz meg még egyszer a művelettel.

Ha hiba csúszott a gépezetbe…

… és a frissítést követően esetleg egy addig nem jellemző problémát tapasztalsz – például azt veszed észre, hogy a korábbinál sokkal gyorsabban merül le az órád – akkor elképzelhető, hogy nem a te készülékedben van a hiba.

Ilyen esetben érdemes elgondolkodni az Apple Watch szoftver visszaállításának lehetőségén, mert elképzelhető, hogy maga a frissítés nem tökéletes, vagy a folyamat közben akadt olyan gubanc, amit egy visszaállítás majd újbóli telepítés során ki lehet küszöbölni.

A visszaállítástól egyébként azért nem kell tartanod, mert az Apple Watch legtöbb beállítása és adata amúgy is elmentődik az iCloud aktív közreműködésével a telefonodba. Biztos neked is feltűnt már, hogy az iPhone mentései közé kerülnek be az órán tárolt információk, beállítások is.

A mentett dolgok között megtalálhatók például az óra számlapjának beállításai, a nyelv, a fényerő, az időzóna és az alkalmazásadatok, illetve ezek személyre, vagyis inkább órára szabott beállításai. Úgyhogy akkor sincs probléma, ha valamiért törölnöd kell a frissítést és visszatérned a biztonsági mentéshez, mert nem fogod elveszíteni a számodra fontos dolgokat.

Éppen ezért mi nem tanácsolnánk mást, csak azt, hogy amikor az Apple előrukkol egy újabb szoftverfrissítéssel, csapj le rá és futtasd végig az órádon. Mert a Te érdeked is, hogy az összes okoseszközödön a legminimálisabbra csökkenjenek a biztonsági kockázatok és olyan frissítésekkel lássanak el, amik még inkább kielégítik az igényeidet.

Neked mik a tapasztalataid az Apple szoftverfrissítéseivel kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 6 5 4 3 2 1 modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!