Hasznos Apple Watch alkalmazások és zökkenőmentes kezelésük

Érdemes néhány hasznos alkalmazással felturbózni az órád működését. Megkérdezheted, hogy mire jó ez, de hidd el, nem leszünk adósak a válasszal.
apple watch szíj

Bár az Apple Watch képernyője méretben nem veheti fel a versenyt egyetlen okostelefonnal sem, ettől függetlenül érdemes néhány igencsak hasznos alkalmazással felturbózni az órád működését. Természetesen megkérdezheted, hogy mire jó ez, de hidd el, nem leszünk adósak a válasszal.

Apple Watch tulajdonosként bizonyára számodra sem újdonság, hogy az almás márka és a többi szolgáltató manapság mennyire elkényeztet minket applikáció fronton. Igaz, hogy a kisebb képernyő akár zavaró is lehet, de azért nagyon jól tud jönni, ha egy lemerült telefon mellett az órádon is meg tudod nézni a naptáradat, játékok végtelen számával űzheted el az unalmadat és esetleg még a Youtube-ra is felpillanthatsz megnézni a kedvenc vlogodat.

Igaz, azt hozzá kell tennünk, hogy ilyen széleskörű használatra nem minden Apple Watch képes zökkenőmentesen. Sajnos a régebbi szériák hardverteljesítménye nem volt túl acélos, így nem igazán érte meg applikációkat, alkalmazásokat telepíteni az okosórákra, mert elég lassan futottak rajtuk ezek az Apple Watch programok.

Azonban az Apple-nek szerencsére sikerült orvosolnia ezt a problémát, így az Apple Watch Series 3-tól, az Apple Watch Series 4-től fölfelé pedig főleg úgy hasít rajta minden, ahogy azt a nagy könyvben megírták. Úgyhogy most már nem csak egy csinos kijelződ van testre szabható óraszíjjal, hanem egy igazi okos szerkezeted, ami az igényeidnek megfelelően szolgál téged.

Apple Watch programok

De kezdjük az elején: így telepíthetsz alkalmazást az órádra

Roppant okos módon, már a kezdet kezdetén dönthetsz arról, hogy egy az egyben szeretnéd-e telepíteni az iPhone-on lévő alkalmazásaidat az Apple Watch-ra, vagy inkább csak néhányat dobnál fel közülük az órádra. Ha esetleg későbbre halasztottad a döntést, akkor se ess kétségbe: néhány nappal, héttel vagy hónappal később is ugyanúgy megteheted ezeket a watchOS 6-os verziójába telepített App Store segítségével.

Mindenesetre az alkalmazástelepítésre első körben az óra első beállításakor van lehetőséged:

 1. Nyomd meg a Digital Crown-t, hogy behozd az órád Főképernyőjét.
 2. Ha ezzel megvagy, akkor koppints az App Store ikonra.
 3. Utána koppints a Firkára az alkalmazások kereséséhez, de ha nincs kedved a kis képernyőn az ujjaiddal bíbelődni, akkor a Diktálás funkciót is használhatod erre a célra.
 4. Ha megtaláltad a keresett alkalmazást a felhozatalban, ellenőrizd, hogy azt fogod-e kapni, amire számítasz: nézd meg a korábbi felhasználói értékeléseket és véleményeket, mert ezekből szerezhetsz hiteles információt arról, hogy mennyire hasznos és használható az adott alkalmazás. Emellett azért olvasd el a leírását is, böngészd végig a verzióismertetőt és az esetleges képernyőfotókat is.
 5. Amennyiben mindent rendben találtál, akkor koppints az árra, vagy a Letöltés ikonra.
 6. Amikor az alkalmazás készen áll a letöltésre, akkor erről kapni fogsz egy felszólítást. Amint ez megjelenik a képernyőn, nyomd meg duplán az oldalsó gombot, mert ezzel fog ténylegesen letöltődni és települni az applikáció.

Egyébként azon ne lepődj meg, ha egy-egy Apple Watch-ra újonnan letöltött alkalmazás az iPhone-odon is megjelenik, ha korábban esetleg még nem volt rajta. Ez ugyanis automatikusan megy: egy korábban iPhone-ra még le nem töltött alkalmazás rögtön megjelenik a telefonodon akkor is, ha csupán az órádra telepítetted.

Ez egy gyári beállítás, de ha zavar, akkor változtathatsz is rajta. Ehhez nem kell mást tenned, mint az iPhone-on belépni a Beállításokba és rákoppintani az iTunes, illetve az App Store menüpontokra. Ezen belül az Automatikus letöltéseket kell megkeresned és ha úgy tartja a kedved, kikapcsolt állapotra váltanod.

+ Tippek a takarékos használathoz:

 1. Ha arra lennél kíváncsi, hogy az egyes alkalmazások mennyit foglalnak el a rendelkezésedre álló tárhelyből, azt is könnyedén ellenőrizheted. Ehhez mindenekelőtt az okostelefonodon kell megnyitnod az Apple Watch alkalmazást, majd azon belül előbb a Saját óra elemre koppints, utána pedig Általános menüpontba kell belépned. Itt lesz egy Használat nevű menüpont, ahol ellenőrizhet a tárhely információkat.
 2. Előfordulhat, hogy idővel felgyűlik néhány olyan alkalmazás az órádon, amit nem igazán használsz és csak feleslegesen foglalja a helyet. Ilyenkor nem árt törölni őket. Ezt attól függően teheted meg, hogy Rács- vagy Listanézetben használod a képernyődet. Amennyiben rácsnézetes elrendezést használsz, akkor nincs más dolgod, mint a Főképernyőn egészen addig lenyomva tartani az alkalmazás ikonját, amíg meg nem jelenik a törlésére szolgáló X. Erre koppints rá és máris törölted az órádról a nem kívánt appot. Ha viszont Listanézetben hódítasz az óráddal, akkor elég mindössze balra legyintened egyet az alkalmazás fölött, majd az X-re koppintani az eltávolításhoz. Azonban az iPhone-on ettől még megmaradnak az órádról törölt alkalmazások – kivéve persze akkor, ha onnan is törlöd őket.

Apple Watch app

Alkalmazás alkalmazás hátán – így vágj rendet köztük

Biztosak vagyunk benne, hogy te sem szereted, ha eluralkodik rajtad vagy akár a kedvenc Apple Watch-odon a káosz. Éppen ezért nem árt odafigyelni arra, hogy hogyan tarthatod viszonylag nagy rendben az órádra telepített alkalmazásokat.

Fentebb már említettük, hogy az alkalmazásaid alapvetően kétféle nézetben kelletik magukat a képernyődön: Rácsnézetben és Listanézetben. Ezeket a következőképpen tudod beállítani:

 1. Nyomd meg a Digital Crown-t, hogy bejöjjön a Főképernyő.
 2. Ezután nyomd meg határozottan a képernyőt és válaszd ki a Rácsnézet vagy Listanézet elemet.
 3. Aztán nyomd meg a változtatások mentéséhez a Digital Crown-t és már készen is vagy.

Ha nemcsak a megjelenítési módon szeretnél változtatni, de egyes alkalmazások ikonjait is megcserélnéd, akkor nyomd le és húzd át egy másik helyre. Arra viszont készülj fel, hogy Listanézetben az alkalmazások betűrend szerint vannak elhelyezve.

Előfordulhat, hogy időnként érkezik egy-egy frissítés a letöltött applikációidra, így ahhoz, hogy naprakészen tartsd őket, ajánlott beállítani az Automatikus frissítés opciót. Ezt úgy teheted meg, hogy a Digital Crown gombot lenyomva behozod a Főképernyőt, majd a Beállítások ikonra koppintasz. Itt az App Store-t választod ki, azon belül pedig megkeresed az Automatikus frissítés opciót és rákoppintasz.

Persze manuálisan is frissítheted az alkalmazásaidat úgy, ha az órán megnyitott App Store-ban annak aljára görgetsz, majd a Fiók elemben a Frissítés menüpontra koppintasz. Itt pedig már csak azt kell eldöntened, hogy csak egyik-másik alkalmazást szeretnéd frissíteni, vagy esetleg az összeset.

A legjobb Apple Watch alkalmazások, amik neked is jól jöhetnek

Azzal neked sem mondunk újat, hogy mivel mindannyian mások vagyunk, eléggé eltérők lehetnek az igényeink azt illetően, hogy milyen alkalmazásokat is tartunk hasznosnak. Végül is, vannak olyan applikációk, amelyek – bármilyen furcsán hangzik is – például az egészségünket hivatottak védeni, míg mások is inkább szórakoztatnak, tájékoztatnak vagy az irodai működésünket segítik.

Ilyen hasznos kis alkalmazás lehet például a jegyzetelést és azok megosztását megkönnyítő Evernote, vagy a Just Press Record, amivel egy gombnyomással készíthetsz hangfelvételt. Az elfoglaltságaid és a szükséges dokumentumaid rendszerezését könnyíti meg a Tempo Smart Calendar, hiszen ennek segítségével nemcsak a naptárbejegyzéseidet érheted el, de ahogy említettük, a szükséges dokumentumokat és levelezéseket is.

Az egészség és sport alkalmazásokat tekintve sincs okunk panaszra, hiszen itt van a pulzusunk megfigyelésére alkalmas Hearth Watch, a helyes jógapozíciók felvételét megkönnyítő Pocket Yoga, a futó és fitneszedzéseket monitorozó Runtastic.

Abban az esetben, ha sokat utazol, jól jöhet számodra a TripAdvisor Apple Watch kompatibilis alkalmazása, amennyiben hasznos szállás vagy éttermi tippekre vágynál, míg a CityMapper navigációs-utazós alkalmazás abban segít, hogy az adott városban eljuthass a célig. Ahhoz pedig, hogy meg is tudd rendelni a kiválasztott fogást, elképzelhető, hogy az iTranslate Converse fordítóprogram is kelleni fog. Az időjárási körülményeket illetően a Dark Skyból nyerhetsz hasznos infókat.

Ezek mellett a Circa sem jön rosszul, mert ezzel nyomon követheted az eltérő időzónákat és a segítségével azt is könnyedén fejben – vagyis inkább csuklón – tarthatod, hogy a világon szerteszét élő barátaiddal és családtagjaiddal mikor tudod felvenni a kapcsolatot.

Amennyiben pedig zenét hallgatni vagy esetleg játszani támadna kedved, akkor ott a Youtube, a Spotify, a Shazaam, a PokemonGo, az igencsak elvetemült Tamagotchi Classic, és a Letter Zap. Ha a közösségi médiát sem kerülnéd el, akkor megnyugtatásul közöljük, hogy a Facebook, az Instagram, a Twitter és a WhatsApp is elérhető a kínálatban.

Neked melyik a kedvenc alkalmazásod az Apple Watch-on? Írd meg nekünk kommentben!

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 6 5 4 3 2 1 modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!