Hogyan védd Apple Watch órádat?

Szeretnéd minél tovább hordani Apple Watch órádat úgy, hogy a látványban is gyönyörködsz? Akkor ideje nagyobb figyelmet fordítanod az okosórád védelmére.
apple watch szíj

Téged is idegesít, ha elszíneződik az órád szíja, vagy karcos lesz a kijelzője? Szeretnéd minél tovább hordani az órádat úgy, hogy nemcsak azt a rengeteg lehetőséget aknázod ki, amivel az Apple Watch kecsegtet, hanem ráadásként még a látványban is gyönyörködsz? Akkor itt az ideje kicsit nagyobb figyelmet fordítani az okosórád védelmére és tisztítására.

Bármilyen Apple Watch-al is rendelkezel, egyet biztosan leszögezhetünk: ez az okosóra már túlmutat az egyszerű – de nagyszerű – kiegészítő kelléken. Gyakorlatilag olyan, mint egy csuklón hordott mobiltelefon, hiszen az idő kijelzésén túl, már az egészségedre is figyelhetsz vele, számontarthatod az edzéseredményeidet, zenét hallgathatsz rajta, de akár még az e-mailjeidre is válaszolhatsz, a többi hasznos alkalmazásról nem is beszélve.

Mindegy, hogy karácsonyra kaptad ajándékba, vagy hosszú hónapokon keresztül spóroltál rá, esetleg az első keresetedből vásároltad meg magadnak: ha már megvettél egy ilyen menő órát, az a legkevesebb, hogy vigyázol rá. Mert egy karc itt, egy karc ott és az esztétikának máris lőttek.

Úgyhogy időnként az Apple Watch-nak is jár a tisztítás

Bár az Apple Watch ellenáll ugyan a víznek, de nem vízálló, így nemcsak az óra szíját, hanem az egész órát érdemes tisztán és szárazon tartani. Azonban a dizájn és a felhasznált alapanyagok miatt nem mindegy, mivel tisztítod meg az órádat. Ha ugyanis nem a megfelelő anyagú törlőkendővel vagy ronggyal esel neki az órának, előfordulhat az is, hogy te magad varázsolod karcossá a felületét, vagy finom szövetszálakat juttatsz be oda, ahová nem kéne.

Emiatt az egyik első és legfontosabb dolog, hogy mindenképpen kerüld el a dörzsölőszereket, mert ezekkel az anyagokkal sokkal többet ártasz, mint használsz. Ha tényleg jót szeretnél tenni az órádnak, akkor ezeket még ma kerüljenek fel a tiltólistádra:

 • súrolóanyagok,
 • szappanok,
 • tisztítószerek,
 • sűrített levegő,
 • ultrahangos tisztítás,
 • és a külső hőforrások (pl. hajszárító) bevetése.

Amit viszont bátran használhatsz, az egy puha, szöszmentes kendő, ami nem árt meg az LCD kijelzőnek, akár zafír üveg, akár Ion-X üveg az alapja. A biztonságos tisztításhoz kövesd ezeket a lépéseket:

 • Mindenekelőtt kapcsold ki az Apple Watch-ot és vedd le a töltőről.
 • Ha bőrszíjat használsz, akkor azt vedd le az óráról.
 • Ezután kétfelé ágazhat a történet. Amennyiben nincs túlságosan elkoszolódva az Apple Watch, elegendő végigtörölni egy puha, szöszmentes, száraz vagy enyhén benedvesített kendővel.
 • Abban az esetben, ha kicsit nagyobb tisztításra van szüksége az órádnak, akkor tartsd 10-15 másodpercen keresztül lassan csorgó meleg víz alá. De arra mindenképpen figyelj oda, hogy erős vízsugár ne érje az Apple Watch-ot, mert az nem fog jót tenni az órád alkatrészeinek.
 • Az utolsó lépés a szárítás legyen: töröld át az Apple Watch-ot egy száraz, puha ronggyal, majd helyezd rá az órád és hagyd megszáradni.

Apple Watch kijelzővédő tok

Ne örülj, még nem vagyunk készen…

Talán kitaláltad már, hogy van 2 olyan fontos terület, amire külön ki kell még térnünk: az egyik a Digital Crown, a másik pedig a szíjak tisztítása és ápolása. A Digital Crown esetében például előfordulhat az, hogy az igazán aktív használat során beleragad valamilyen krém, vagy felgyűlik benne a por.

Ezek miatt a Digital Crown beragadhat és a kezelése nehézkessé, extrém esetben lehetetlenné válik. Ha esetleg előfordulna veled ilyen bizarr eset, akkor a következőket kell tenned: ugyanúgy, ahogy fentebb már részleteztük, kapcsold ki az órádat, vedd le a töltőről és tartsd lassan csorgó meleg víz alá. De szappant vagy más tisztítószert ne használj.

Fontos, hogy ne lépd túl a 10-15 másodperces időintervallumot és az is, hogy folyamatosan forgasd, nyomogasd a Digital Crown-t annak érdekében, hogy a burkolat és a Digital Crown közötti vékony résen, a vízzel együtt távozzon a szennyeződés is. Utána viszont egy puha, száraz kendővel vedd kezelésbe azokat a területeket, amiket szárítani kell: magát a Digital Crown-t, illetve az ezt körbevevő területeket.

Az óraszíjak tisztításához mindenekelőtt vedd le őket az óráról. Ha esetleg először próbálkoznál vele, ne parázz tőle, nem egy ördöngösség: nem kell mást tenned, csak megnyomnod a szíj levételére szolgáló gombot és csúsztasd át rajta a szíjat a levételhez.

Ha valamiért nem sikerülne elsőre a művelet, akkor nyomd meg újra a gombot, de ezúttal tartsd folyamatosan lenyomva a gombot. Amennyiben újabb típusú Milánói szíjat használsz, akkor csak húzd át a mágneses zárat a csaton, ha pedig szemekből álló óraszíj mellett tetted le a voksod, akkor az egyik szemen lévő gyorskioldót kell megnyomnod.

De vissza a szíjtisztításhoz: először is azt nézzük meg, hogy milyen anyagból készült a szíjad, hiszen a bőrszíjat például nem érdemes víz alá tartani és áztatni, mivel ez az anyag nem vízálló. Ezzel te se próbálkozz. Inkább fogj egy puha, szöszmentes rongyot, nedvesítsd be egy kicsit és töröld át vele a szíjakat, utána pedig hagyd alaposan megszáradni.

Ez a módszer egyébként minden fajta szíj esetében alkalmazható, a különbség csupán annyi, hogy a bőrszíjnak kicsit több időre van szüksége a teljes száradáshoz, ha nedves ronggyal dörgölted át. Emellett ne olyan helyre rakd megszáradni, ahol nagy a levegő páratartalma, magas a hőmérséklet és közvetlen napfény éri, mert ezek sem tesznek jót a bőrnek.

De mi van még a tisztításon túl? Például üvegfólia, hydrogel és védőtok

Azt biztos tudtad, hogy az Apple Watch órákhoz kétféle üveget használ fel a márka: az egyik a Sport verzióhoz társított Ion-X üveg, míg a klasszikusabb, drágább verziókhoz zafír üvegre esett az Apple választása. Azonban ahogy elkezded intenzíven hordani az órát, hasonló problémákkal szembesülhetsz, mint az iPhone-ok esetében: a kijelző, a képernyő és akár az óratest karcolódásával.

Akárhogy vizsgáljuk is a kérdést, az összekarcolt óra nem szép látvány. Emiatt érdemes a tisztán tartáson kívül további védelmet nyújtanod a kedvenc okosórádnak, például egy fólia is tökéletes választás lehet. A legelterjedtebb verzió ezek közül talán az üvegfólia, amikből ma már lekerekített végűeket is lehet kapni, így szinte fel sem tűnik, hogy az Apple Watch-ot némi plusz védelemmel is elláttad. A sokak által preferált változat az un. hidrogél fólia, ami öngyógyító tulajdonságokkal bíró különleges anyagból készül, és még a kisebb karcokat is képes elfedni.

Ez akkor jön különösen jól, ha mondjuk te is olyan típus vagy, aki időnként hajlamos arra, hogy leejtse a földre, netán véletlenül nekiüsse a falnak, az asztallapnak vagy a széknek az órát, de persze az is előfordulhat veled, hogy öltözködés közben beleakad az nadrágod fémgombjába és tessék, máris kész az újabb karcolás.

Kivéve persze akkor, ha mondjuk egy edzett üvegfólia van az órádon, ami megvédi az Apple Watch-od az ilyen véletlen ütésektől, súrlódásoktól és karcoktól. Ráadásul, a víz és az olaj egyaránt lepereg a felszínéről, azt azonban mégis hozzá kell fűznünk, hogy a fólia ettől még nem válik vízállóvá. Emiatt inkább ne tartsd víz alá a kijelzővédővel felszerelt órádat, mert így könnyedén tönkremehet.

Egyébként sokan azt mondják, hogy a stainless steel, vagyis rozsdamentes acélból készült órákra nem kell semmilyen fólia vagy védőtok, de a strapabíróbb anyag ellenére, a rozsdamentes acélon jobban látszanak a karcok is. Azonban a hydrogel, egy szinte láthatatlan fólia egyrészt nem ront a rozsdamentes acél elegáns megjelenésén, másrészt meg is védheti az órát a fentebb említett sérülésektől a kijelzőt.

De mi a helyzet a tokokkal?

Ha óvó-védő ösztöneidet nemcsak a kijelződre fordítanád, hanem a teljes Apple Watch-ra, akkor érdemes megpróbálkoznod az óratestet és a kijelzőt egyaránt beborító védőtokokkal. Választhatsz a vékonyabb szilikon és a hosszabb távon jobban funkcionáló műanyag tokok között, amik az óra oldalait, valamint a kijelzőt is védik a külső sérülésektől.

Mindeközben az érzékelők és a gombok működésére sem lehet panasz, nem gátolja őket az extra védelem. Végső esetben, illetve kellő kitartás és némi furfang árán, akár még perelhetsz is, ha úgy találod, hogy minden próbálkozásod ellenére túlságosan karcolódik az órád.

Angliában történt az eset, hogy egy boldog Apple Watch tulajdonos már 10 nappal a vásárlás után felfedezett néhány karcolást az óra kijelzőjén. Természetesen az első dolga az volt, hogy bemenjen egy Apple Store-ba, ott azonban felvilágosították, hogy az ilyen jellegű sérülésekre nem vonatkozik a garancia.

Emiatt hősünk beperelte az almás céget, méghozzá a fogyasztó megtévesztésére, vagyis az Apple Watch tévesen, ellenállónak mondott tulajdonságára hivatkozva. És egy fél éves huzavona árán, de meg is nyerte a pert.

Mindazonáltal, ha te is inkább a megelőzés híve vagy, tegyél meg mindent az Apple Watch-od védelmében. Tartsd tisztán az órát és lásd el valamilyen védőréteggel: üvegfóliával, vagy védőtokkal – ami neked szimpatikusabb.

Maradt még kérdésed az Apple Watch védelmével kapcsolatban? Írd meg nekünk kommentben!

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 7 6 5 4 3 SE modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!