A legjobb Apple Watch számlap beállítása

Az óraszámlap alapvetően meghatározza az okosóra megjelenését és az elérhető funkciókat, ezért nem mindegy, hogy melyiket használjuk. Hogyan lehet egyedi számlapot beállítani, és az Apple melyiket ajánlja az egyes tevékenységekhez? Ebben a cikkben mindenre választ kapsz.
apple watch szíj

Az óraszámlap alapvetően meghatározza az okosóra megjelenését és az elérhető funkciókat, ezért nem mindegy, hogy melyiket használjuk. Hogyan lehet egyedi számlapot beállítani, és az Apple melyiket ajánlja az egyes tevékenységekhez? Ebben a cikkben mindenre választ kapsz.

apple watch fire

Mit lehet beállítani?

Mint az az Apple Watch használati útmutatójában is szerepel, az óraszámlapon jó pár dolgot be lehet állítani. Míg egy analóg óra esetében csak az időt tudjuk változtatni, az okosórák sokkal kifinomultabb működéssel bírnak, így sokan el is vesznek a lehetőségek tengerében. Ebben a cikkben megpróbálunk tippeket és tanácsokat adni a számodra legjobb változat eléréséhez.

Az Apple Watch óraszámlap módosítása

Az órán választhatsz a különböző színek és kialakítások között, illetve un. komplikációkat is tudsz hozzáadni azokhoz az óraszámlapokhoz, amelyek ezt megengedik. Természetesen arra is lehetőséged nyílik, hogy az időt beállítsd. Bármikor váltogathatsz az óraszámlapok között tetszés szerint, hogy az éppen megfelelő funkciókat lásd, vagy csak úgy, a változatosság kedvéért.

Az egyes számlapok között úgy tudsz váltani, ha az ujjadat a képernyő egyik szélétől a másikig jobbra vagy balra húzod. Amelyik megtetszik, annál megállsz. Ugye milyen egyszerű? Sajnos nem minden óraszámlap érhető el minden országban, mert egyesek régióra vannak korlátozva. Erre főként akkor figyelj, ha külföldről szerzed be az órádat.

Az óraszámlap testreszabása

Az egyes számlapokat testre is lehet szabni. Módosíthatóak például a számlapon lévő jelöléseket, vagy a másodpercmutató színe. Az így összeállított óraszámlapot hozzáadhatod a gyűjteményedhez, hogy később a kedvenceid közül válogathass.

Lépj az óraszámlapra a Digital Crown segítségével, majd nyomd meg erősen a kijelzőt. Az ujjad balra vagy jobbra elhúzva ki tudod választani a megfelelő óraszámlapot, majd a testreszabás szövegre kattintva tudsz a szerkesztő módba lépni. Az ujjad balra vagy jobbra húzva kiválasztható a beállítani kívánt jellemző, amit aztán a Digital Crown elforgatásával tudsz módosítani.

Apple Watch testreszabás

Az óraszámlapok funkciói

Az un. komplikációk (információs elemek) szerkesztéséhez teljesen balra húzd el az ujjad, majd koppintással válaszd ki az egyik komplikációt (kis ikonok), amit aztán a Digital Crown elforgatásával tudsz módosítani. Akár más alkalmazásokból is lehet ilyen módon funkciókat hozzáadni a kijelzőhöz, amelyekkel azonnal láthatsz bizonyos adatokat, információkat, például időjárás előrejelzést vagy akár az iPhone-od akku töltöttségi szintjét is.

A telefonodról is módosíthatod az óraszámlapot az Apple Watch alkalmazásban. Keresd meg a számlap galéria ikont és kattints rá. Az ott kiválasztott számlap fog megjelenni a hozzá szinkronizált Apple Watch órádon.

A telefon Apple Watch alkalmazásban nézheted meg azt is, hogy mely alkalmazások rendelkeznek komplikációkkal. Nyomd meg a Saját óra ikont, majd azon belül választd a komplikációk menüpontot.

Ha hozzá szeretnél adni egy funkciót, akkor a szerkesztés, majd a hozzáadás ikont válaszd. Miután hozzáadtál egy komplikációt az iPhone Apple Watch alkalmazásában, azt követően tudod az órához is hozzáadni a korábban leír módon. Ha már nem használod az adott funkciót, akkor el is távolíthatod ugyanitt a törlés ikonra és az eltávolítás szövegre koppintva.

Óraszámlap telepítése

Arra van lehetőségünk ugyan, hogy új komplikációkat töltsünk be külső alkalmazásokból, de új óraszámlapokat hivatalosan nem lehet telepíteni, azok magában az operációs rendszerben vannak létrehozva és tárolva.

Léteznek Apple Watch hasznos alkalmazások, amellyel mégis fel lehet varázsolni egyedi számlapot. Ezek közül talán a legismertebb a Jing Watch app és a Clockology alkalmazás.

A JingWatch és Clockology valójában nem cseréli le a számlapot, hanem a háttérben folyamatosan futva alkalmazásként mutatja az éppen szükséges, megjelenítendő információkat a képernyőn. Az akkumulátort ugyan nem kíméli, de több ezer egyedi számlap megoldásnak mégis nagy rajongótábora van, függetlenül attól, hogy a legjobb változatokért külön-külön fizetni kell. De akár saját magunk is létrehozhatunk számlapokat, vagy böngészhetünk a többi felhasználó által készítettek között.

Legjobb gyári számlapok

A WatchOS 6 számos új megoldást hozott, többek között bővíttette az elérhető kinézetek számát is. Az egyes aktivitásokhoz más-más óraszámlapot ajánlanak. Nézzük meg, hogy ezek közül melyek a legnépszerűbbek.

Infografikon

Infografikon

A komplikációk megszállottjai számára az infografikont az égből küldték – ez a legjobb választás letölthető Apple Watch számlapok közül. Támogatja akár nyolc komplikáció elhelyezését, köztük az új sarok-komplikációkat is, amelyeket az áttervezett 4. sorozat használ az extra információk megjelenítéséhez. Ellenőrizheti például a jobb felső sarokban az időjárást: az aktuális, a minimális és a maximális hőmérsékleti mutatókkal. A középső részek gyors elérést kínálnak a gyakori alkalmazásokhoz is, olyanokhoz, mint például a Tevékenység és a Zene.

Moduláris infografikon

Moduláris infografikon

A másik sok adatot tartalmazó választás a Moduláris infografikon, ami kinézetben igen közel áll a hagyományos infografikonhoz. Ezen hat komplikáció hely található, a három alsó összevonható a névjegyekké, hogy a hívásokat közvetlenül az órával tudd kezdeményezni. A sarkokban ugyan nem lehet semmit elhelyezni, de a középső rész jól használható különféle információk megjelenítésére, legyen az a pulzusszám vagy közlekedési információk.

Légzés

légzés

A Légzés számlap a hasonló nevű alkalmazás megjelenését és animációit másolja. Persze elronthatod komplikációk beállításával, de ezzel tönkreteheted a nyugalmadat is. A számlap megérintésével egyenesen a Légzés applikációba jutsz, az irányított gyakorlatokhoz. Nyilvánvalóan azok számára jó, akik szeretnek gyakran ellazulni és felfrissülni a mindennapjaikban.

Tűz és víz

Tűz és víz

A WatchOS 5 újdonságaként jelentek meg a Pára, Tűz és Víz óralapok a kreatív Apple Watch felhasználók számára. Annyira szerették volna a valósághű megjelenést elérni, hogy mellőzték az animációt és valós fényképezést használtak az elkészítéskor (nézd meg a cikk későbbi részében!). Ez a beálltás nagyon menő óra kinézetet ad és az egyik legszebb vizuális effektus, amit valaha láthattunk.

Tevékenység

Tevékenység

Fogyni szeretnél és menet közben követni a tevékenységeidet és az elégetett kalóriákat. Állj készen mindig a következő erőpróbára az Edzés komplikációval. A másik oldalon a pulzusszámot ellenőrizheted, alul pedig értesülhetsz, hogy kaja fronton milyen teendőid vannak. A középpontban a digitális tevékenység mutató található, így könnyedén nyomon követheted a kedvelt gyűrűket, a kalóriát és az edzésidőt.

Tevékenység analóg

Tevékenység analóg

Ha a futás szerelmese vagy, akkor az analóg tevékenység óraszámlap lesz a legjobb barátod. Elérheted róla a gyári Apple Edzés alkalmazást, vagy alul a kifinomultabb és több funkcióval rendelkező Runtastic programot is. Ráadásul felül a Lifesum alkalmazásban a vízfogyasztás figyelésében segít majd. Ha edzőterembe jársz, akkor pedig a Gymatic Apple Watch alkalmazásnak is van egy olyan komplikációja, amelynek használatát érdemes megfontolni.

Siri

watch számlap siri

Ha olyan asszisztenst keresel, aki proaktívan segíti a napodat, és hogy épp mit kell tenned, akkor nem fog találni jobb óraszámlapot ettől. A Siri komplikáció felül található, így ha valamire szükséged van, és nincs az iPhone a közeledben, akkor is meg tudod oldani. Lentebb különféle információkat érhetsz el, lapozható módon.

Egyszerű

watch számlap egyszerű

Ha Apple cuccok között éled az életed, amibe esetleg a legújabb okosotthon technológia is bele tartozik, akkor ezen a számlapon megjelenítheted például a HomeKit komplikációt, a másik felén meg gyorsan hozzáférhetsz a távirányítóhoz, amiről Apple TV-det kezelheted. És természetesen ne feledjük el a praktikus ébresztőt sem. Otthon, édes otthon.

Mickey egér

Apple Watch Mickey egér

Csak old fel és kattints Mickey-re és megmondja az időt. Nyugodtan cseréld le a Toy Story bandára, ha inkább valamelyik Pixar figura a kedvenced. Ez az óralap nem épp az akkumulátor kíméléséről szól, de elég szórakoztató és mulatságos ahhoz, hogy ezt a kényelmetlenséget is könnyedén vállaljuk.

Számok

apple watch számok

A kevesebb több. Egyszerű, mégis ízléses. Ez lesz a választásod, ha azt akarod, hogy csak az idő és a dátum legyen az órádon, mindez a lehető legaranyosabb módon. Választ a Számokat és kapsz egy szép, letisztult, nyugodt kinézetet.

Kaleidoszkóp

Watch számlap kaleidoszkóp

Ha szeretnéd megnyugtatni magad, vagy csak ki akarsz lépni a megszokott dolgokból, akkor a legjobb ehhez a Kaleidoszkóp számlap. Lépj be a Watch alkalmazásba, választd ki a kívánt saját képet, majd válassz egy rajzolatot (a képen például a körkörös) és máris kész az egyedi műalkotás a csuklódon. A légzés és pulzusszám komplikációkat a tetejére tettük, így csak egy érintésre van a teljes nyugalom elérése.

Így készültek az animált Apple Watch számlapok [VIDEO]

Meglepő tény, hogy az Apple Watch animált számlapjai nem komputer grafika (CGI) segítségével készültek, hanem egy stúdióban vették fel őket valós körülmények között. A tűz és víz, a pára és a színek a watchOS 5-ben debütáltak és nem véletlenül lettek sokak kedvencei.

A hihetetlen felvételekről werk film is készült, amelyben bemutatják a nem mindennapi forgatás kulisszatitkait. A hihetetlen felvételekről werk film is készült, amelyben bemutatják a nem mindennapi forgatás kulisszatitkait.

Különleges együttműködések

Az Apple speciális együttműködésben két különleges modellt is kihozott, ezek közül az elterjedtebb a Nike+ sportóra. Meglepőbb azonban a neves divatházzal közösen kidolgozott teljesen új vonal, az Apple Watch Hermès bemutatkozása volt.

A kézzel készült szíjakkal kapható rozsdamentes acél tokozás a luxus kategóriába emeli az egyébként sem olcsó sportórát, és főként a nőket célozza meg egyes kialakításában. Az egyedi órákhoz természetesen egyedi számlap is dukált.

Apple Watch Hermes
A Clipper, Cape Cod és Espace modellek. | Kép forrása: Hermès

Beállítható a Hermes számlap a normál Apple Watchon is? Igen! Ellenőrizd a számlap galériát és látni fogod a Hermes és Nike+ számlap ott van a nem támogatott modellek között. Válaszd ki valamelyiket és engedélyezd normálként. Így már be tudod tenni számlapnak az Apple Watch feltörése nélkül is. (Frissítés: ez a beállítás sajnos már nem érhető el.)

Az Apple Watch Nike+ órának normál számlapja is van? Az Apple Watch Nike+ ugyan különleges, saját számlappal rendelkezik, de beállítható rajta az össze többi, normál óraszámlap is.

Apple Watch háttérkép

A számlapok általában saját kinézettel rendelkeznek. Van azonban olyan, amiben saját Apple Watch hátterek állíthatók be. Ugyan nem minden fénykép mutat jól számlapként, azonban, ha van egy jól használható fotónk, akkor azt is be tudjuk tenni háttérként a gyári képek helyett a következőképpen.

A telefonon nyisd meg a Fotók alkalmazást és válaszd ki kedvenc képedet. Az alsó menüben válaszd az „Óraszámlap létrehozása” opciót. Készíts egy Kaleidoszkóp vagy Fotók stílusú óraszámlapot, és a személyre szabásban a Hozzáadás gombbal rakd be a fényképet.

Vigyázz rá, hogy a fehér óramutatókhoz sötét, a sötéthez világos hátteret válassz, mert különben nem sok minden látszik majd az időből.

Háttérkép

A leggyakoribb kérdések és Apple Watch trükkök válaszul

Számos kérdés merült még fel, amelyeket szeretnénk megválaszolni ebben a gyűjteményben. Íme, itt vannak a számlappal kapcsolatos legfontosabb Apple Watch tippek.

Zenelejátszásnál szeretném látni az időt!

A zenelejátszás indításakor automatikusan megnyílik a „Lejátszás alatt” nevű képernyő. Hogy ne így legyen, ezt a beállítást az Apple Watch alkalmazásban módosíthatod.

Koppints a Saját óra ikonra, azon belül az Általános, majd a Képernyő felébresztése elemre. Itt kapcsold ki a „Hangalkalmazások automatikus elindítása” funkciót.

Mindig elkésel? Itt a megoldás!

Az Apple Watch ideje minden esetben a telefonhoz szinkronizálódik, ezért nem szokott késni vagy sietni. Azonban tudsz egy kicsit csalni. Például, ha mindig elkésel, akkor a látható időt módosítani tudod.

Nyisd meg a beállítások alkalmazást és koppints az idő menüpontra, majd a +0 perc elemre. A Digital Crown elforgatásával beállíthatod a késést vagy sietést, amit a beállítás gombbal el tudsz menteni.

Ez a funkció csak a számlapon látható időt állítja. Az értesítések, ébresztés és minden egyéb idő ezek után is meg fog egyezni a pontos idővel. Jó mi?

Az óraszámlapom random módon megváltozik néha. Hogyan lehet ezt elkerülni?

Mint azt fentebb leírtuk, ha az élektől indulva a másik szélig húzzuk az ujjunkat, akkor váltani lehet a különböző óralapok között, amelyeket hozzáadtál a gyűjteményhez.

Ha általában csak egy óralapot használsz, akkor a legkényelmesebb, ha az összes többit eltávolítod a gyűjteményéből, így megakadályozhatod, hogy a véletlenül a képernyőt elcsúsztatva másik számlapot láss.

Az óralapokat bármikor vissza lehet tenni, akár közvetlenül az órán, akár az iPhone telefonkészülék Watch alkalmazásán keresztül.

Még maradt kérdésed? Tedd fel itt kommentben!

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 7 6 5 4 3 SE modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!