Elveszett az Apple Watch, mit tegyek?

apple watch szíj

Letetted valahová az Apple Watch-odat és most nem találod, hogy hol van? Az is lehet, hogy valaki eltulajdonította? Nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni. Bárhogy is történt, van egy jó hírünk! Megtalálhatod kedvenc okosórádat, vagy segíthetsz a becsületes megtalálónak, hogy visszajuttassa azt neked, legvégső esetben pedig megvédheted érzékeny adataidat. Kezdődjön az Apple Watch keresése!

Mi legyen az első lépés?

Először is nyugodj meg, még nincs semmi veszve! Gondolom, már végig néztél minden lehetséges helyet, ahová rakhattad az órát, miután levetted. Azért kutasd át még egyszer, hátha előkerül.

Ha nem jártál sikerrel, akkor vedd elő a párosított iPhone készülékedet, és indítsd el a Lokátor alkalmazást. Ennek segítségével megkeresheted az órát és megvédheted a rajta tárolt adataidat, addig, amíg elő nem kerül.  A Lokátor applikáció GPS és WiFi, vagy ha az Apple Watch rendelkezik vele, akkor mobilhálózati kapcsolat segítségével meg tudja jeleníteni az óra hozzávetőleges helyét.

Ha korábban beállítottad az „iPhone keresése” alkalmazást a párosított iPhone-odon, akkor ez a funkció automatikusan elérhető az Apple Watchon is. Ha az órád eltűnik, vagy netán ellopják, akkor a Lokátor segítségével jó esetben meg tudod találni.

Az Aktiválási zárnak köszönhetően egyébként is szükség van az Apple ID azonosítódra és jelszavadra, ha valaki a saját iPhonejával szeretné használni az Apple Watchot, így sokra nem megy vele az új „tulajdonos”. Ha kiderül, hogy tényleg ellopták az Apple Watch-odat, le is tilthatod azt. A szervizben is eredeti számla ellenében kell tudni bizonyítani, hogy ő a tulaj, utána fogják csak újra használhatóvá tenni az órát.

Elveszett Apple Watch Lokátor

Apple Watch keresése térképen

Az iPhone-on vagy számítógépen is meg tudod keresni az órát. Ehhez nem kell mást tenni, mint bejelentkezni az iCloud.com webhelyre az Apple ID-dal, és ott az „iPhone keresése” funkcióban az összes eszközre, majd az Apple Watchra kattintani. Az iPhoneon még egyszerűbb a Lokátor alkalmazásban az Eszközök és Apple Watchot kiválasztva megnézheted a térképen, hogy hol található.

Ha az Apple Watch a közelben van, az szuper hír! Koppints a Hang lejátszása funkcióra, így könnyen megtalálhatod, mert az óra addig fog csörögni, amíg a Bezárásra nem kattintasz.

Ha nem látható az óra a térképen, akkor valószínű, hogy jelenleg nem kapcsolódik WiFi vagy mobilhálózathoz, vagy az iPhone-odhoz.

Ha lemondtál róla, hogy egyhamar előkerüljön, akkor jelentsd be a rendőrségen az óra eltűnését. Ehhez kelleni fog az Apple Watch sorozatszáma is az azonosíthatóság érdekében.

Elveszett módba helyezés. Üzenj a megtalálónak!

Az eltűnt Apple Watchot minél előbb zárold az iCloud.com-ra bejelentkezve, vagy a párosított iPhone-odról. Helyezzed az órát Elveszett módba és küldj üzenetet a telefonszámoddal rá. Így ha valaki megtalálja az Apple Watchot, akkor tudni fogja, hogy hogyan léphet kapcsolatba veled.

Lássuk, hogy mit is kell tenned ehhez. A telefonon nyisd meg a Lokátor alkalmazást, majd kattints a saját Apple Watch órádra. Majd ott a Megjelölés elveszettként szakaszban az Aktiválás gombra. Folytatásként add meg a telefonszámodat, ahol el tudnak majd érni, aztán a Tovább gombra. Itt írhatod be az óra képernyőjén a megtaláló részére megjelenő üzenetet. Kattints az Aktiválás gombra.

A Lokátor alkalmazás egy email is küld neked, amiben megerősíti, hogy az Apple Watchod elveszett módba került.

Apple Watch keresése

Elveszett mód kikapcsolása

Ha megkerült az órád, akkor végre újra használatba veheted. Ehhez ki kell kapcsolnod az elveszett módot. Kattints a feloldásra az órán, majd írd be a jelkódot. Ekkor az elveszett mód automatikusan kikapcsolódik és újra a megszokott módon használhatod azt.

Az iPhoneon vagy az iCloud.com-on is ki tudod kapcsolni a funkciót, ha megkerült az óra, hasonlóan a bekapcsolásnál leírtakhoz, csak itt az Elveszett mód leállítása/kikapcsolása kell kétszer kattintanod.

Ha nem mutatja a térképen az órát

Ha még nem tetted, akkor kapcsold be mielőbb a Lokátor szolgáltatást a jövőre nézve. Ha nem kapcsoltad, mielőtt az Apple Watch elveszett, és az óra nem kapcsolódik WiFi vagy mobilhálózathoz, esetleg az iPhoneodhoz, akkor a szolgáltatás segítségével nem tudod megkeresni.

A legrosszabb esetben, ha nem is kerül elő, legalább az érzékeny információidat megvédheted. Ehhez az alábbiakat javasoljuk:

  • helyezd elveszett módba az Apple Watchot, és állítsd be üzenetet a telefonszámoddal,
  • módosítsd az Apple ID azonosítód jelszavadat, hogy más ne férhessen hozzá az adataidhoz,
  • jelentsd be a rendőrségen az óra eltűnését a sorozatszámával.

De végső soron, ne csüggedj! Bízz benne, hogy még előkerül, és a becsületes megtaláló felveszi veled a kapcsolatot az általad megadott telefonszámon.

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 7 6 5 4 3 SE modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!