Apple Watch 6 újdonságok

Az Apple legújabb okosóráját már régóta vártuk. 2020. szeptember 15-én online rendezvény keretében végre hivatalosan is bejelentették az újításokat. Nézzük meg, melyek ezek.
apple watch szíj

Az Apple legújabb okosóráját már sokan és régóta várták. 2020. szeptember 15-én online rendezvény keretében végre hivatalosan is bejelentették az újításokat. Ebben a cikkben összeszedtük, hogy milyen megújult tulajdonságokkal rendelkezik a legújabb modell, ami nem is egy, hanem rögtön két változatban érkezett.

Olcsóbb változat is érkezik, itt az Apple Watch SE

Az idei őszi eseményen nem csak a 6-os sorozatról lebbent fel a fátyol Cupertinóban, de egy „jóárasított” SE sorozatjelű modell is napvilágot látott. Ezzel egyidőben a legújabb iPad is debütált, azonban az iPhone 12-re – mint ahogy azt korábban sejteni lehetett – még pár hetet várnunk kell majd. Azok számára is rossz hírünk van, akik már holnap a kezükön szeretnék látni az órát, mert a boltokba legkorábban október elején fognak csak kerülni a Watch-ok.

Az SE külsőre egyébként teljesen megegyezik drágább testvérével, tokozása és alap színei azonosak (kivéve a 6-os sorozat exkluzív megjelenésű Product Red és új Product Blue változatát). Az SE belül a korábbi S5 processzorát kapta, de az EKG és a véroxigén szintmérés nélkül, és a kijelző is nélkülözi a mindig bekapcsolt (AOD) kijelzőt. A különbségeket részletesebben az Apple összehasonlító oldalán is megnézheted.

Apple Watch 6 árak

A SE bevezetésével szerencsére a Series 3 is megmarad a maga alacsony, 78 ezer forintos induló árával, az 5-ös sorozat – hasonlóan a 4-eshez – kivezetésre kerül, és a helyébe lép be hasonló, 160 ezer forintos kezdő árazással az új sorozat. Valahol a kettő közé ékelődik be – tudásban és árban is – az új SE, ami várhatóan 110 ezer forintos minimum összeggel lehet majd megszerezni.

Az Apple Watch Series 6 sport változata a 40mm esetén 159.990 Ft, a 44mm pedig 169.990 Ft lesz. Az LTE változat 40mm 199.990 Ft-ot taksál, a 44mm-es tokozással 209.990 Ft-ba kerül majd. A korábban megszokott rozsdamentes acél változatban is elérhető az új modell, amelynek induló ára 269.990 Ft (40mm), de a 44mm-es változatért már 289.990 Ft-ot kell fizetnünk.

Az Apple Watch SE is több változatban kapható. A sima 40mm-es 109.990Ft, ugyanez LTE-vel 129.990Ft, míg a nagyobb tokozásban 119.990Ft, illetve LTE-vel 139.990Ft-ba kerül az SE.

Körpánt

Véroxigén-szint mérés

Az új Apple Watch talán egyetlen igazi újítása a vér oxigén szintjének mérése, amelyhez egy speciális szenzort kapott a hátlapon. Ezt négy LED és négy foto-érzékelő alkotja, ami együttműködik a Véroxigén alkalmazással. A méréshez vörös, zöld és infravörös színnel világítják meg a csuklón futó vérereket és a visszavert fény spektrumából következtetnek a vér oxigén szintjére annak színéből.

Az óra folyamatosan is képes nyomon követni az értékeket, de külön mérést is tudunk végezni, csak itt ugye nem kell az ujjunkat a koronára rakni, mint az EKG mérés esetén.

Az oxigénszint mérés segítségével az óra képes elemezni, hogy szervezetünk milyen mértékben veszi fel az oxigént, és a terhelés hatására hogyan használja fel azt. Ebből pedig képes következtetéseket levonni általános kondíciónkra vonatkozóan.

Új Apple Watch számlapok

Korábban már írtunk a számlapok beállításáról, azonban a watchOS 7 merőben új lehetőségeket tartogat számunkra. Sokféle új számlap közül választhatunk, de továbbra sem lehet akármilyen számlapot készíteni. Az újdonság abban rejlik, hogy mostantól egy alkalmazásnak többféle komplikációja (ikonja) is lehet. A legjobb összeállításokat természetesen továbbra is megoszthatjuk másokkal.

A Nike+ változatok továbbra is külön számlapokat kaptak pluszban, de külön a Series 4-re tervezett óralapok is elérhetőek lettek.

A szoftver frissítések az utóbbi napokban nem mentek túl gördülékenyen, többen különféle hibákról vagy a frissítés sikertelenségéről panaszkodtak. Reméljük, hogy hamarosan orvosolják a problémákat az Apple fejlesztői. Mindenesetre szerintünk érdemes megvárni még pár javítást a korábbi modellek frissítése előtt, bár a Kézmosás app-al sok szórakoztató pillanatot élhet át az ember, mikor mosogatás, vagy fűrészelés közben beindul.

Apple Watch 6 számlapok

Új Apple Watch gyári szíj típusok

Izgalmas kiegészítő választékot is hozott a 6-os sorozat. Két teljesen új szíj típust mutattak be Körpánt (Solo Loop) néven. Ennek lényege, hogy nem bontható, hanem rugalmas szilikon anyagból készül, és egyszerűen csak fel kell húzni a csuklóra, mint egy karkötőt. A másik változat a fonott körpánt szintén nyújtható, ez újrahasznosított műanyagból készült mirkoszálas szövésű.

A Bőrszíj (Leather Loop) pedig szintén új kialakítást kapott. Már alig várjuk, hogy élőben is megnézhessük őket. Ezen kívül a Nike lyukacsos és a sport szíjakból is elérhetőek új színváltozatok.

Folyamatosan követjük a vásárlói visszajelzéseket az új szíjakkal kapcsolatban, és ha valóban beválnak a felhúzós sportszíjak, akkor Viljar változatban is elhozzuk nektek.

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 6 5 4 3 2 1 modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!