Mennyi idő alatt töltődik fel az Apple Watch?

Mennyi idő alatt töltődik fel annyira az Apple Watch, hogy zavartalanul tudd használni? A kérdésre nem is olyan egyszerű válaszolni, mint ahogy azt gondolnád.
apple watch szíj

Nem mehetünk el mellette szó nélkül: az évek folyamán egyre több funkcióval gazdagodott az Apple Watch. Ugyanakkor ahogy szélesedik a paletta és sokasodnak a hasznosabbnál hasznosabb funkciók, úgy fogja egyre több dolog lemeríteni a tartalék energiákat. Éppen ezért nem árt, ha tudod, hogy az egész éjszakai töltés mire elég és emellett mivel óvhatod meg az akkumulátorod üzemidejét.

Mindig sarkalatos kérdés, hogy mennyi is az annyi?

Igaz, most a kijelentéssel kapcsolatos előfeltevésekkel ellentétben nem az óra árára gondolunk, hanem sokkal inkább arra, hogy mennyi idő alatt töltődik fel annyira az Apple Watch, hogy a zavartalanul tudd használni? Mondjuk erre a kérdésre talán nem is olyan egyszerű válaszolni, mint ahogy gondolnád.

Mert mindenki másképp csinálja…

… és mindenki másképp használja. Abban biztosan egyetértünk, hogy a Watch egyik legnagyobb előnye a multifunkcionalitásban rejlik: már a legelső példány meghaladta az egyszerű időjelzést és így az 5. szériával már gyakorlatilag egy miniszámítógépet vagy ha úgy tetszik, egy mini-iPhone-t hordunk a csuklónkon.

Mert ez az okos kis szerkezet már annyira hozzánk nőtt, hogy a legszívesebben le sem vennénk magunkról.

Gyakorlatilag teljesen testre szabhatjuk dizájnban és funkciókban is, hiszen nemcsak az időt tudhatjuk meg általa, de Bluetooth kapcsolattal akár az Apple Musicban tárolt zenéinket is lejátszhatjuk, rengeteg edzést segítő funkció és alkalmazás használható, illetve tárolható rajta, emellett pedig ott van még az Apple Watch EKG is, aminek az előnyeit már egy korábbi cikkünkben is ecseteltük.

De említhetnénk még egyébként a körülöttünk lévő zajszint nagyságára figyelmeztető Zaj appot, a soha ki nem kapcsoló kijelzőket, a Tevékenység app lépten-nyomon figyelmeztető gyűrűit, a GPS-t, az iránytűt és magasságmérőt, illetve a fizetést megkönnyítő Apple Pay-t is.  És akkor a kapcsolattartás miatt elengedhetetlen üzenetküldésről, illetve hívásfogadásról már ne is beszéljünk.

Azonban egy szó, mint száz, mindannyiunknak mások az igényei és másra használjuk az óránkat. Egy dolog viszont mégis közös bennünk: mégpedig az, hogy egyikünk sem szereti, ha túl gyorsan merül le a kedvenc okosórája, ezért tesztelte le tavaly nyáron az Apple is, hogy a különböző használati módok mellett meddig bírja az óra.

Mit tudtunk meg az Apple tesztből?

A gyártó 2019 augusztusában vetette alá alapos vizsgálatnak az Apple Watch órák üzemidejét. Azzal természetesen az Apple-nél is teljes mértékben tisztában voltak, hogy a mindenki másképp használja az Apple Watch-ot, így nem ragadtak le egy funkciónál, számos más tulajdonságát is nagyító alá vonták.

Az alábbiakat tudtuk meg az Apple-tesztből:

 • egy éjszaki töltéssel, normál használat mellett akár 18 órát is kibír az óra,
 • a tesztet egy Apple Watch Series 5 (GPS) órán végezték el, ami a próba teljes 18 órás időtartama alatt egy iPhone-al is párosítva volt,
 • a processzor teljesítménye a gyakori műveletek elvégzése esetén akár kétszer olyan gyors lehet, mint az Apple Watch Series 3-é,
 • a teszt során az is megállapítást nyert, hogy az akkumulátor tényleges üzemideje a használat módjától, a szoftverfrissítéstől, az adott konfigurációtól és számos más tényezőtől függ,
 • a töltési idő függ a különböző környezeti tényezőktől is, de ha minden körülmény klappol, akkor már 1,5 órás töltéssel 80%-os töltöttségi szint érhető el, míg a 100%-os töltöttséghez ideális esetben kb. 2,5 órára van szükség.

Mindenesetre, ebbe a 18 órába az alábbi tevékenységeket kalkulálták bele:

 • a pontos idő megtekintése 90 alkalommal,
 • 90 db értesítés fogadása,
 • 45 percnyi alkalmazáshasználat,
 • 60 percnyi edzés úgy, hogy mellé még szintén az Apple Watch-on hallgathatsz zenét, Bluetooth kapcsolat létesítése mellett.

Az Apple megvizsgálta azt is, hogy mi történik akkor, amikor csak a kedvenc funkciókra koncentrálunk, például az Edzésre vagy a Hanglejátszásra. Edzés esetén a következő megállapításokra jutottak:

 • egy töltés akár 10 óra beltéri edzés használatára is elegendő lehet,
 • míg GPS használat mellett a kültéri edzés maximum ideje 6 óra,
 • a tesztet a beltéri edzés során úgy hajtották végre, hogy az óra aktív Bluetooth kapcsolattal végig csatlakoztatva volt egy iPhone-hoz,
 • ezzel szemben a kültéri edzés idején az óra nem volt párosítva egyetlen iPhone-nal sem.

Mennyi zenét hallgathatsz egyetlen töltéssel, avagy, hogy szuperál a hanglejátszás? Nos a 2019 augusztusi tesztek azt mutatták, hogy maximális töltöttségi szint mellett akár 10 órán keresztül hallgathatod a kedvenc zenéidet az Apple Watch Series 5 segítségével. Mármint akkor, ha létrejött a Bluetooth kapcsolat az órád és az iPhone-od között.

iWatch akku töltöttség

Így töltsd az Apple Watch-od!

Természetesen ahogy egyetlen műszaki eszközt, így az Apple Watch-ot sem érdemes túltölteni. Annak érdekében, hogy még véletlenül se ess ebbe a hibába, elsőként mindig az akkumulátor töltöttségi szintjét ellenőrizd. Ezt úgy tudod megtenni, hogy ha vetsz egy pillantást az óra számlapjára, vagy ha a Vezérlőközpontban, esetleg az Ébresztőóra üzemmódban garázdálkodsz egy kicsit.

Ha alacsony az akkumulátor töltöttségi szintje, akkor egy piros villám szimbólum jelenik meg a kijelzőn. Amennyiben biztosra szeretnél menni, akkor az ujjadat felfelé húzva nyisd meg az Apple Watch Vezérlőközpontját és ott is lesd meg a villámokat.

Ha a villám jel zöld, akkor még rendben vagy, azonban piros szín esetében már javasolt töltőre rakni az órát. Egyébként, ha rákoppintasz az akkumulátor százalékra, akkor még a csatlakoztatott AirPods akkumulátorának a töltöttségi szintjét is meglesheted.

A töltés folyamata:

 • az első lépés az legyen, hogy leveszed magadról az órát – töltés közben sose viseld, ez fontos biztonsági kikötés,
 • ezt követően egy mágneses töltőkábel segítségével – lehetőleg azzal, amit az Apple biztosított számodra – csatlakoztasd az USB-s hálózati adapterhez, de akár egy Apple Watch mágneses töltődokkolót is használhatsz,
 • a mágneses töltőkábelt egyébként egy USB porthoz is csatlakoztathatod, pl. egy power bank is megfelelhet a célnak,
 • ha mégis inkább az adapter mellett tetted le a voksod, akkor azt dugd be a konnektorba,
 • amikor már minden csatlakoztatva, az Apple Watch hátoldalát tedd fel a töltőre, és hagyd, hogy a benne lévő mágnesek a megfelelő pozícióba állítsák a készüléket, ha ez megvan, megjelenik a töltést jelző zöld villámjel,
 • biztosíts elég időt az Apple Watch-nak a töltéshez és ne lepődj meg rajta túlságosan, hogy az órád töltés közben Ébresztőóra üzemmódban működik tovább.

Mindenesetre, ha az Apple Watch töltöttsége eléri a kritikus szintet – vagyis 10% alá esik –, az óra fel fogja kínálni neked a Takarékos módot. Amennyiben elfogadod, akkor az Apple Watch akkumulátorkímélő üzemmódban fog szolgálatot teljesíteni: ilyenkor csupán az idő megjelenítésére képes az oldalsó gomb megnyomásával, az óra többi funkciója pedig elérhetetlenné válik és az iPhone-al sem kommunikál.

A Takarékos módot egyébként egyénileg is beállíthatod úgy, hogyha megnyitod a Vezérlőközpontot, rákoppintasz az akkumulátorszázalékra, elhúzod a csúszkát a Takarékos módig és a Folytatás elemre koppintasz. A kikapcsolása sem túl bonyolult, hiszen csak annyit kell tenned, hogy addig tartod lenyomva az oldalsó gombot, amíg meg nem jelenik az Apple embléma és megvárod, amíg újraindul az óra.

Ha akadozna a töltés

Előfordulhat, hogy valamiért nem töltődik az Apple Watch. Mielőtt egyből hibát kiáltanál vagy a szervizbe vágtatnál, érdemes leellenőrizni néhány dolgot. Például:

 • nézd meg, hogy az Apple mágneses töltőkábel teljesen be van-e dugva az adapterbe vagy az USB portba, és azt is, hogy az adaptert is ütközésig benyomtad a konnektorba,
 • persze azt sem árt ellenőrizni, hogy az Apple Watch-hoz tartozó eszközöket használod a töltés során (itt főként a mágneses töltőkábelre és az USB-s adapterre gondolunk),
 • az első használatok során érdemes azt is megnézni, hogy töltő mindkét végéről el lett-e távolítva a műanyag csomagolás,
 • figyelj arra, hogy az óra hátlapja és a mágneses töltő is mindig tiszta, valamint az óra esetében, száraz legyen,
 • előfordulhat az is, hogy a mágneses töltőkábel hibásodott meg, ezért lehetőség szerint próbálj ki egy másikat is,
 • ha nem az eredeti gyári mágneses töltőkábelt használod, hanem egy utángyártott verziót, akkor előfordulhat, hogy hosszabb töltési idővel kell kalkulálnod.

Persze akár el is kerülheted a töltőkábel-mizériát, ha egy vezeték nélküli töltő mellett teszed le a voksod. Ebben az esetben ugyanis csak a már az áramforráshoz csatlakoztatott töltőre kell helyezned az Apple Watch hátlapját és máris töltődik az órád. Ha még több tippet szeretnél ahhoz, hogy a lehető legjobban megkíméld az Apple Watch akkumulátorát, >> ebben a cikkben << találsz még néhányat.

Kérdésed van? Írd meg nekünk kommentben a cikk alatt!

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 6 5 4 3 2 1 modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!