Az Apple Watch beállítása: első teendők az új óráddal

Egy új Apple Watch tulajdonosának lenni mindenki számára nagy öröm. Hogyan indulj neki ennek az izgalmas, új kapcsolatnak? Kiderül a cikkünkből.
apple watch szíj

Egy új Apple Watch tulajdonosának lenni mindenki számára nagy öröm. Hogyan hozd ki a legjobbat belőle, és egyáltalán hogyan indulj neki ennek az izgalmas, új kapcsolatnak? Párosítsd a telefonoddal, tölts le néhány alkalmazást és kezd el használni a Tevékenység funkciót. És mit tegyél még? Kiderül a cikkünkből!

Ha egy Apple Watch új tulajdonosa lettél, akkor itt az ideje megtudnod, hogy hogyan állítsd be azt a saját ízlésed és igényeidnek megfelelően. Függetlenül attól, hogy a legújabb 5-ös sorozat, 3-as vagy más Apple Watch modellt vettél, a telefonhoz történő csatlakoztatáshoz el kell végezned a megfelelő lépéseket.

A párosítás azonban csak a kezdet. Bizonyára minél előbb szeretnéd tudni, hogy hogyan lehet a legtöbbet kihozni az új Apple Watch-ból különféle alkalmazások letöltésével és a beépített funkciók használatával. Ez az útmutató az első és legfontosabb lépéseket mutatja meg. Íme 6 dolog, amit érdemes követned.

1. Állítsd be és párosítsd Apple Watch készülékedet

Az új Apple Watch használatának megkezdése elég egyszerű. Először is szükséged van egy 6s vagy újabb iPhone készülékre, ami először is frissítened kell a legújabb iOS verzióra. iPhone nélkül, vagy régebbi típusokkal sajnos nem tudod beállítani és használni az órát.

 1. Az iPhone készüléken ellenőrizd, hogy a Bluetooth be van-e kapcsolva, és hogy csatlakozik-e a WiFi hálózathoz. Ezután nyisd meg rajta az Apple Watch alkalmazást.
 2. Csak ezután kapcsold be az Apple Watch-ot, és vidd közel a telefonhoz, majd:

Ha a telefon észleli, hogy az óra a közelben van, akkor a következő üzenet jelenik meg: “Az iPhone használata ezen Apple Watch beállításához”. Nyomd meg a “Folytatás” gombot.

Ha nem látja az órát, akkor nyisd meg az Apple Watch alkalmazást, és koppints a „Párosítás indítása” elemre. A program arra fog kérni, hogy tartsd az iPhone-odat az Apple Watch felett, hogy az látható legyen a kamera keresőjében, vagyis az órán futó animáció látható legyen a telefon képernyőjén.

iPhone párosítása

 1. A telepítés befejezéséhez kövesd az utasításokat, például válaszd ki a nyelvet és az óra tájolását (attól függően, hogy jobb vagy bal kézen szeretnéd hordani), és add meg a jelszót.
 2. Ha ez az első Apple Watch-od, akkor meg kell nyomnod az Apple Watch beállítása gombot. Ha már volt korábban egy másik Apple Watch órád, akkor visszaállíthatod az adatokat és beállításokat a biztonsági mentésből.

Ha kiírja, akkor frissíts a watchOS legújabb verziójára az Apple Watch-odat. Ehhez az óra töltöttségi szintének legalább 50%-on kell lennie, mint ahogy azt korábbi cikkünkben írtuk.

 1. Ha később meg szeretnéd szüntetni az Apple Watch párosítását (például eladod, vagy lecseréled az órát), akkor ezt is az iPhone Apple Watch alkalmazásban teheted majd meg. Válaszd az Apple Watch párosítás megszüntetése lehetőséget.

Ha nem sikerülne a párosítás, akkor kapcsold ki az iPhone-t, majd kapcsold be, majd kapcsold ki az Apple Watchot is, és kapcsold be újra.

Ha használt órát vettél, akkor előfordulhat, hogy az Aktiválási zár képernyő jelenik meg. Ez esetben az Apple Watch már társítva van egy másik telefonhoz. Ha az óra valaki más tulajdonában volt, akkor meg kell kérned az előző tulajdonost az Aktiválási zár eltávolítására. Olvasd el az aktiválási zár feloldásáról szóló cikkünket is.

2. Telepíts alkalmazásokat az Apple Watch-ra

Az Apple Watch számos önálló alkalmazással rendelkezik, de a többsége mégis inkább a telefonon lévő alkalmazások egyfajta kiterjesztése.

A telepítés során lehetőséged van az összes elérhető Apple Watch bővítmény telepítésére. Ezt később a hozzá kapcsolódó alkalmazásban is megteheted, és kiválaszthatod, hogy automatikusan hozzáadja-e az újakat.

A watchOS 6-tól kezdve az alkalmazások telepítése az Apple Watch-on némileg megváltozott, mert már közvetlenül az órán is böngészheted és letöltheted alkalmazásokat az App Store-ból függetlenül a telefonon lévő appoktól.

És melyek a legjobb Apple Watch alkalmazások? Olvasd el korábbi cikkünkben, hogy hogyan vágj rendet az appok között és melyikeket ajánljuk.

Alkalmazások beállítása

3. Állítsd be a Tevékenységet

Talán már mielőtt megvetted az órát, találkozhattál a három gyűrűvel. Ezek képezik az okosórádban a napi tevékenység követés alapját. A működésük pofonegyszerű:

 • A Mozgás gyűrű (piros) azt mutatja, hogy hány kalóriát égettél el.
 • Az Edzés gyűrű (zöld), hogy hány perc intenzív mozgást végeztél.
 • Az Állás gyűrű (kék) mutatja, hogy a nap során hányszor álltál és mozogtál legalább egy percig óránként.

A Tevékenység alkalmazás a személyes adataidra támaszkodik. Ahhoz, hogy pontosan működjenek az egyes mérési funkciók – mint például a kalória-elégetésről és a megtett távolságról szóló adatok kiszámítása – nagyon fontos, hogy időt szánj ezek megadására.

Ezt megteheted az Apple Watch beállítása után is, de semmiképpen ne felejtsd el, mivel addig nem lesz nyomon követhető az aktivitásod, amíg az adatokat meg nem adod.

Szóval nincs más dolgod, mint beírni az adataidat és „bezárni mindhárom gyűrűt a jobb élethez” minden nap.

4. Állítsd be az Apple Watch jelkódot

Nem feltétlenül szükséges Apple Watch jelkóddal rendelkezned, de ha az Apple Pay fizetést szeretnéd használni, akkor ahhoz kötelező beállítanod.

Ami kényelmes az Apple Watch jelkód megoldásában, hogy érzékeli azt, hogy az óra csuklódon van. Így ha nem veszed le, akkor csak először kell feloldanod a jelkóddal, a későbbekben már nem kell beírnod, ha használni szeretnéd a kijelzőt.

A telepítés során a rendszer megkérdezi, hogy létrehozzon egy jelszót vagy hosszú jelszót, amelyet ezt követően beállít az órába. Ha szeretnéd, dönthetsz úgy is, hogy feloldja az órát a telefon feloldásakor. Ehhez nyisd meg az Apple Watch alkalmazást az iPhone-on, majd koppints a Jelkód menüpontra, majd kapcsold be a „Feloldás iPhone”-nal opciót.

Ezen a ponton szintén beállíthatod a banki fizetést is, de megteheted ezt később is. További információkért nézd meg az Apple Payről szóló írásunkat.

5. Hogyan kezeld az Apple Watch értesítéseit

Érdemes beállítanod azt is, hogy mikor és hogyan érkezzenek értesítések az Apple Watchra. Így azonnal tudsz értesülni és reagálni a számodra fontos dolgokra.

Az értesítések kezeléséhez iPhone-on az Apple Watch alkalmazásban kattints a Saját óra ikonra, majd az Értesítések menüpontra. Ezen belül tudod finomítani az értesítési beállításokat.

Az egyes alkalmazások esetén különböző beállítások állnak rendelkezésre. Ha ugyanazokat az értesítési beállításokat szeretnéd használni az Apple Watchon és az iPhone-on is, akkor válaszd az iPhone tükrözését. Vannak alkalmazások, ahol részletesebben testre lehet szabni az értesítéseket. Ezeknél a következő beállítások közül választhatsz:

 • Értesítések engedélyezése. Vagyis az értesítések megjelennek az órádon az értesítési központban, és az óra figyelmeztetést küld az üzenetről.
 • Küldés az értesítési központba. Ekkor az Apple Watch közvetlenül az Értesítési központba küldi az üzenetet, de az figyelmeztetés nélkül.
 • Értesítések kikapcsolva. Az alkalmazás nem küld értesítéseket.

Apple Watch értesítések beállítása

Az értesítéseket csoportosíthatod is egy alkalmazás esetén. Ehhez kattints az Értesítések csoportosítása elemre, majd válaszd ki a neked megfelelő opciót.

Bizonyos alkalmazások, például a Zaj, csak az Apple Watchon használhatók, ezek értesítései nem jelennek meg az iPhone-on.

Ha nem szeretnél hangjelzést vagy haptikus jelzést kapni az adott alkalmazás esetén, akkor ezt is beállíthatod. Bármelyik képernyőről megnyithatod az Értesítési központot. Ehhez érintsd meg és tartsd lenyomva a számlap tetejét, amíg az Értesítési központ meg nem jelenik, majd húzd lefelé az ujjadat rajta. Húzd balra az értesítést, majd kattints a Továbbiak gombra.

Ha a Csendes menüpontot választod, akkor ezt követően az alkalmazásra vonatkozó értesítések közvetlenül az Értesítési központban jelennek majd meg az Apple Watchon és az iPhone-on, és nem fog hang- vagy haptikus jelzést adni. Ha egyáltalán nem szeretne értesítést kapni egy alkalmazástól, akkor kattints a Kikapcsolásra.

6. Biztonsági másolat készítése

Amikor az iPhone biztonsági másolatot készít az iCloud vagy iTunes tárhelyre, az Apple Watch beállításai és adatai szerepelni fognak benne. Az egészségre és fitneszre vonatkozó adatok csak az iCloud vagy egy titkosított iTunes biztonsági másolat használatakor mentődnek.

A biztonsági másolatból történő visszaállítás az iPhone Apple Watch alkalmazás segítségével történik az újrapárosítás során.

Az Apple Watch biztonsági mentése az iPhone-hoz van kötve, így az okosóra biztonsági másolatának készítéséhez valójában elég azt tudod, hogyan kell végrehajtani a csatlakoztatott eszközön. Az iPhone biztonsági mentését az iCloudra így végezheted el:

 1. Nyisd meg az iPhone Beállítások menüpontját.
 2. Érintsd meg a felső részt, amely tartalmazza az Apple ID és az iCloud beállításait.
 3. Majd nyomd meg az iCloud elemet, és görgess lefelé iCloud biztonsági mentés elemre.
 4. Ez lehetőséget ad az automatikus iCloud biztonsági mentés bekapcsolására, valamint a készülék manuális biztonsági mentésére is. Javasoljuk az automatikus mentés beállítását, amelyet naponta elvégez a telefon, amennyiben az töltőn van, WiFi hálózathoz csatlakozik és zárolva van.
 5. Miután biztonsági másolatot készítettél az iPhone-ról, az Apple Watch legújabb beállításai és adatai szerepelnek a biztonsági másolatban.

Van egy alternatív módszer, ha nem akarsz manuálisan biztonsági másolatot készíteni az órádról. Ha eltávolítod az Apple Watch-ot, az iPhone automatikusan biztonsági másolatot készít a beállításokról és az adatokról. Ezután, amikor új eszközként újrapárosítod, szinkronizálhatod ezt a biztonsági mentést.

Te mit állítottál még be az Apple Watch órádon, amit fontosnak tartasz? Oszd meg másokkal is a tippjeidet kommentben.

Krizsán Csaba (Viljar)
Krizsán Csaba (Viljar)

Kövesd írásainkat a Viljar blogon, hogy értesülj a legfrissebb hírekről és újdonságokról.

Viljar Limited Edition
Apple Watch szíj

Különleges valódi bőr óraszíj Series 6 5 4 3 2 1 modellekhez. A feltűnő, mégsem harsány színekkel könnyen a társaság középpontjába kerülhetsz. Szerezd meg, amíg a készlet tart!